Kompleman 4-C4 testi, hastada meydana gelen otoimmün hastalığı ve lupus hastalığı şüphesi sonucunda hastaya uygulanan testlerdir. Otoimmüün bozuklukların kalıtsal olmayan durumlarında C4 seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
Örnek vermek gerekirse; lupuslu kişilerde C4 seviyesi genellikle düşüktür ve diğer tamamlayıcı seviyelere sahip olduğu durumdur.
Kalıtsal anjiyoödem ve konjenital C4 eksikliğinde C4 seviyesini düşürebilen nadir olaylardan biridir. Kompleman seviyesinde artış gösteren hastalıklarda kanser, bazı enfeksiyonlu hastalıklar ve ülseratif kolit sırasında meydana gelen kompleman seviyesindeki artışlardır.
C4 seviyesinde sık rastlanan ve bağışıklık sisteminin kendi dokusuna saldırmasıyla birlikte otoimmün denen hastalığın lupusta bulunmasıdır. Lupus hastaları genellikle düşük C4 seviyesine sahip olabiliyorlar.
Düşük düzeylerde olan hastalıkların alevlenmesine karşılık gelmiş olan dalgalanma seviyeleri mevcuttur. Yapılan kompleman 4-C4 testi, sonucunda hasta bazı hastalıklarda yükseliş ya da düşüş meydana gelebiliyor.
Düşük C4 seviyelerindeki bazı hastalıklar şöyle sıralanabilir; Sjögren sendromu, kalıtsal anjiyoödem, soğuk aglütinin hastalığı, lgA nefropati (lgAN), jüvenil dermatomiyozit, jüvenil idiyopatik artrit, çölyak hastalığı, otoimmün hepatit hastalıklarına rastlamak mümkündür.
Bunun yanı sora görülen otoimmün hastalıklarında; romatoid artritte C4 seviyeleri de düşük oranda görülebilir. Normal ya da yüksek ve bununla birlikte kan seviyelerindeki eklem düzeylerinde de farklılık görülebiliyor.
Yapılan çalışmalar sonucunda uzman hekim tarafından daha doğru şekilde tanı ve tedavi uygulanabilmesi için mutlaka hastaya kompleman 4-C4 testi, yapılması gerekir. Testin gerçekleşebiliyor olması için mutlaka sağlık kuruluşlarında işlemlerin gerçekleştirilmiş olması gerekir.
Test için hastanın yaklaşık olarak 8-10 saat öncesinden yeme içmeyi bırakmış olması gerekir. Böylelikle daha doğru şekilde işlemler gerçekleştirilmiş olur. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen işlemlerin bazı durumlarda değişkenlik gösterebilir.
Hastaya yapılmış olan kompleman 4-C4 testi, sonucunda uzman hekim tarafından değerlendirmeye alınır. Burada bulunan kompleman proteinlerinin iltihap olayları sırasında genellikle sırayla olacak şekilde birbirlerine yapışmaya başlar.
Böylelikle bu yapışma sonrasında zararlı maddelerin ortadan kalkması için immün sistemini harekete geçirmiş olur. Aktive olmuş olan kompleman sistemindeki bakterilerin zarı delmesi sonucunda ölmelerine sebep olur.
Gerçekleştirilmiş olan test genellikle kadın ve erkek olmak üzere, iki farklı şekilde değerlendirilmiş olur. Kadınların ve erkeklerin değerleri genellikle farklılık gösterir.
Bu durum uzman hekim tarafından hastaya doğru şekilde açıklanmış olur. Test sayesinde hastalıkların takibi gerçekleşmiş olur. Yapılan tespitler sonucunda tedaviye vermiş oldukları cevaba uygun olacak şekilde çalışmalar yürütülür.
Kişinin göstermiş olduğu faktörler sonucunda değerlerin değişkenlik gösterme durumu vardır. Bu değerler genellikle erkek ve kadınlarda değişkenlik gösterebilen testlerdir.
Buradaki değerler erkeklerde; 12 ile 72 mg/dL, kadınlarda ise; 13 ile 75 mg/dL aralığında olması gerekir. Normal değerlerin laboratuvar ortamlarında farklılık gösterebiliyor. Kompleman sisteminin her vücutta aynı şekilde görünmüyor olması kandaki komplemana bağlıdır.
Vücudumuzda bulunan minerallerin, vitaminler ve buna benzer durumların değerlerinde değişkenlik görülebilir. Kompleman ile bakteriyel enfeksiyonlara karşı kendini koruyup, kandaki immun komplekslerin temizlenmesi için rol oynar.
Hastaya kompleman 4-C4 testi, yapılması sonucunda hastalıkların kontrol altına alınabilmesi için rol oynar. Hasta serumunda antikorun var oluşunu ortaya koyabilmek için uygulanmış olan klasik bir metottur. Kompleman sistemi iki farklı şekilde gerçekleştirilir.
Birinci hastadaki enfeksiyonların etken olduğu ve şüphelenilen antijen ve serumlar oluşturur. Bir diğer durum ise İndikatör sistemidir. Hastada şüpheli olan antijen üzerine serum konulur.
Kompleman seviyesini düşürmüş olan hastalıklar arasında siroz, çölyak hastalığı, sjögren sendromu, jüvenil dermatomiyozit, jüvenil idiyopatik artrit,otoimmün hepatit, kalıtsal anjiyoödem hastalıkları sayılabilir.
Bunun yanı sıra otoimmün hastalıklarının romatoid artritte C4 seviyelerinde düşüklük görülür. Ayrıca yüksek veya normal düzeylerde bu hastalıklar görülebilir.
Bağışıklık sisteminin en önemli parçasında kompleman sistemi yer alıyor. Burada 30’dan fazla minik proteinler yer alıyor. Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmaya göre zararlı parçacıkları, bakterileri, ölü derileri ya da ölmekte olan hücreler, tamamlayıcı sistem, hücreleri yutan antikorların ve fagositlerin işlevlerini geliştirebilmek adına rol oynar.
Kompleman C4 ile bağışıklık kompleksleri, mikroplar ve ölecek olan hücrelerin temizlenebilmesi için hedef alınırlar. Yapılan kompleman 4-C4 testi, sayesinde hastanın tedavisinin seyrini kontrol edebilmeye yarayan durum olmuş olur.
Herhangi bir hastalıktan şüphelenme durumunda hastaya bu test uygulanmış olur. Ayrıca kompleman sistemini arttıran hastalıklarda vardır. Bu hastalıklar sıklıkla bazı kanser hastalıkları, ülseratif kolit sırasındaki kompleman sevisinde görülen artışlar ve bazı enfeksiyon rahatsızlıklar yer alıyor.
Günümüz şartların geliştirilen teknoloji sayesinde hastalıklarla mücadele edebilmeyi sağlıyor. Bazı hastalıkların gözle görülemiyor olmasından dolayı hastaya testler ya da görüntüleme tekniklerine başvurularak işlemler yaptırılmış olur.
Yapılan bu işlem sonrasında tanı ve tedavinin konulmasında rol oynayan durum mevcut olmuş oluyor. Bu sebepten dolayı hastada meydana gelen belirtiler sonucunda mutlaka hastaneye başvurup, uzman hekimden yardım alınması gerekir. Bununla birlikte daha doğru kararların alınmasına yardımcı olur.
Hastalığın tedavi sürecini kontrol edebilmek adına hastaya yapılan bu kompleman 4-C4 testi, ile daha doğru sonuçların alınmasına yardımcı olacak.
Testin fiyatı hakkında detaylı bilgi almak için ilgili hastane ile iletişime geçilmesi gerekir. Kompleman 4-c4 testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.