ICA Testi

ICA Testi Nedir?

ICA testi, kişiye konulan diyabet tanısından sonra bunun tip1 veya tip 2 diyabet olduğunu tespit etmek için yapılmaktadır. Tip1 ve tip 2 diyabeti, iki farklı şekilde ele alınan durumlardır.

Hastanın alınan örnek kan dokusu sonucunda laboratuvar ortamına gönderilerek, doğru şekilde tespit edilmesine yardımcı olur. Tip 1 diyabet hastalığı henüz olarak bilinmiyor. Fakat genetik faktör taşımasıyla birlikte stres ve travmanın beraberinde geldiği bir durum haline gelir.

Kişide meydana gelen belirtiler sonucunda hastalık fark edilebilir. Genellikle çabuk yorulma, idrara çok çıkma, çok su içme, açlık hissi, ağızda kuruluk, iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar.

Tip 2 diyabet rahatsızlığında ise 40 yaş üstü bireylerde görülür. Pankreasın ihtiyaç duyduğu miktarda insülin salgılayamadığı durumlarda kan şekerinde yükselme durumu açığa çıkar.

Böyle durumların tespit edilebilmesi ve hastaya uygun olan tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için mutlaka ICA testi, yapılması gerekir.

ICA Testi Nasıl Yapılır?

Diyabet tanısı sonrasında ayırt edilmesi gereken tip 1 ve tip 2 durumları için hastaya ICA testi, yapılır. Eğer hastaya ilk defa tanı konuluyorsa hastaya otoimmün olup olmadığı hakkında değerlendirme yapabilmek için diyet ya da ilaçlarla tedavi edilmesi gereken kan şekerleri verilir.

Bu durum hastalarda tip 1 ve tip 2 diyabetin karışıyor olmasından ve daha doğru tanı koyabilmek için hastaya ICA testi, yapılır. Test oldukça basit ve pratiktir. Hastadan sadece kan örneği alınması yeterlidir.

Hastanın kol damarından alınan kan numunesinin laboratuvar ortamına gönderilerek, doğru şekilde analiz edilmesine yardımcı olur. Test için hastanın herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Burada test, sadece diyabet hastalığını tespit etmekte kullanılmaz.

Kan şekeri düzeyini kontrol edebilmeye yarar. Uzmanlar ICA’ yı sıklıkla kullandıkları için hastaya doğru teşhis konulabiliyor. Diyabet hastası olmayan kişilere bu testin uygulanması önerilmez.

Diyabet hastası olmayan kişilerin kan dolaşımlarında çok fazla adacık otoantikoru olur. Böyle durumlarda tip 1 diyabet hastalığının açığa çıkma durumu daha yüksek sayılır.

ICA Testi Neden İstenir?

Hastaya uygulanacak olan ICA testi, sonucunda doğru teşhisin konulmasında yardımcı olur. Hasta işlemlerini uzman hekim kontrolünde gerçekleştirmesi gerekir. Yapılan çalışmalar sonucunda hastanın kan şekeri hakkında tespitler gerçekleştirmiş olur.

Burada hastanın işlemlerini gerçekleştirebilmesi için kamu veya özel hastaneye başvurması gerekir. Yapılan başvuru sonrasında hasta uzman hekim tarafından ön muayeneye tabi tutulur.

Burada gerçekleştirilecek olan işlemlerden sonra hastadan test yapması istenir. Yapılan testler sonucunda daha doğru teşhislerin konulmasında yardımcı olur.

Adacık sitoplazmik antikorunda testin doğru sonuç vermesi yönünde başarılı bir şekilde raporlanır. İnsülin üretmiş olan adacık hücrelerin yapısına antikor grubu karşı gelir.

Yapılan ICA testi, sonucunda hastaya tanı konulması ve yaklaşık olarak %80-90 oranında da pozitif sonuç verme durumu mümkündür. Antikor değerinin yüksek çıkması durumunda hala beta hücrenin bulunduğu ve burada yıkımın devam ettiği anlamına gelir.

Yapılan ICA testi, sonucunda hastaya tanı konulmasıyla birlikte yaklaşık 10 yıl sonrasında vakaların çok az bir kısmında %5’ten küçük değer olarak ölçülebilir. Test yapılması sonucunda diyabetin tipine karar verir. AyrICA bununla birlikte diyabet tip 1’de birinci dereceden yakın olan bireylerin risk taraması da gerçekleştirilmiş olur.

Yani hastaya daha doğru tanı koyabilmek için bu teste başvurulur. Test herhangi bir tedavi yöntemi değildir. Sadece ortaya çıkan hastalık hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ve doğru teşhis koyabilmeye yarar. Hastaların mutlaka bu testi yaptırmasına ve sağlık durumlarını daha yakından takip etmeleri gerekir.

ICA Testi Kaç Günde Çıkar?

Diyabet hastalarında uzman hekimler genellikle hastalardan bazı glukoz testi isterler. Testlerin raporlanmasıyla birlikte uygun olan değerlendirmeyi yaparlar.

Fakat bu sonuçlar tip 1 ve tip 2 diyabet teşhisinin konulmasında yardımcı olan bilgilerin bir kısmıdır. Hastaya yapılan ICA testi ile birlikte hastaya fiziki muayene, semptomlar ve tıbbi geçmişleri göz önünde bulundurulması sonucunda işlemlerini gerçekleştirirler.

Hastalık bazı kişilerde yüksek olan kan şekerinin belli bir zaman geçmesinin ardından ciddi rahatsızlıkların oluşumuna neden olabilir. Kullanılan ilaçlar sonucunda kan şekeri düzeyinde değişkenlik görülebilir. Bunlar bazı idrar söktürücüler ve steroidlerdir.

Hastaya uygulanan iki farklı test ile kan şekerinde herhangi bir problem olup olmadığı anlamaya çalışılır. Kişiden alınan kan örneği ile birlikte ICA testi, sonuçların aynı gün çıkma durumu mümkündür. Bu hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fakat 1-2 saat içinde sonuçlar alınabilir.

ICA Testi Fiyatları 2025

Bilindiği gibi hastalık ile ilgili olan sorunların, problemlerin sadece sağlık kuruluşları çatısı altında gerçekleştiğini biliyoruz. Yapılan çalışmalar sonucunda hastaya doğru tanı konulur ve uygun olan tedavi yöntemlerine başlanmış olur.

Şeker hastalığı tam olarak tedavi edilemez fakat kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Hasta gerçekleştireceği ICA testi, sonucunda hem kamu hem de özel hastaneden yardım alarak işlemlerini gerçekleştirebilir.

Hastalığın seyrine uygun olacak tedavi yöntemlerini başlatabilmek için mutlaka testin yapılmış olması gerekir. Yapılan test hakkında merak edilen konulardan bir tanesi ise fiyatıdır. Ne yazık ki testin fiyatı hakkında kesin olarak bilgiye rastlamak mümkün değildir.

Çünkü bu fiyatlandırma genellikle hastaneye göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden doğru ve kesin bilgiye rastlanmaz. Fiyat bilgisi hakkında bilgi almak için işlemlerin yapılacağı hastane ile iletişime geçerek, bilgi alınabilir.  Ica testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.