HS-CRP Testi

HS-CRP Testi Nedir?

Hs-Crp testi, günümüz şartlarında çok sık rastladığımız kalp hastalığı riski taşıyan kişilere yapılması önerilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarında damar çeperinin bozulmasıyla birlikte halk arasında bu durum damar sertliği olarak bilinmektedir.

Damar çeperinde oluşan bozulmaların ve plak oluşumundan sonra damarların daralmasıyla anflamatuvar mekanizması devreye girer. CRP (C-reaktif protein) plak oluşumunun şekillendirilmesiyle birlikte kalp ve damar rahatsızlıklarının teşhisi için kullanılmasında büyük rol oynar.

CRP seviyesinin yükselmesi sonucunda kalp krizi geçirme riskini de beraberinde getirir. Kalp atardamarlarında meydana gelen iltihaplanması oluşur. Kişinin geçirdiği kalp krizi sonrasında genellikle CRP seviyesinde yükselmeler meydana gelir.

Toplumumuzda kalp iltihaplanmaları ve kalp hastalıkları yüksek risk taşıyan durumlardır. Bunun için mutlaka uzman hekime danışarak yardım alınması gerekir. Daha sonrasında doktor isteği üzerine hastaya HS-CRP testi, yapılır.

HS-CRP Testi Nasıl Yapılır?

Kardiyovasküler hastalıkları, kalp hastalıkları gibi durumlarda hayati risk taşınması yüksektir. Bunun için mutlaka hastanın HS-CRP testi, yaptırması gerekir.

Kısa zaman içinde gerçekleştirilen ve hastaya herhangi bir ağrı vermeden gerçekleştirilmiş olur. Hastanın kolundan alınan kan örneği sonucunda laboratuvar ortamına gönderilir. Burada gerçekleştirilen inceleme sonunda rapor sonucu başarılı bir şekilde çıkmış olur.

HS-CRP’nin Normal Değeri Nedir?

CRP değeri yeni doğmuş olanlarda düşük seviyededir. Fakat birkaç gün sonrasında bu seviyede değişkenlik görülür ve CRP değeri artış göstererek, erişkin bireylerin değerine ulaşmış olur. Yapılan HS-CRP testi, sonucunda normal şartlar altında, sağlıklı bireylerin CRP düzeyi 1,0 mg/L’dir.

Yaş ilerledikçe yaşlılığın beraberinde getirdiği sebeplerden dolayı bu değer 2,0 mg/L seviyesine çıkabiliyor. CRP değerinin 3,0 mg/L altında olan bireylerin %90’ı sağlıklı bireylerdir.

3,0 mg/L seviyesinin üzerinde olan kişilerin belirgin hastalıkları olduğu düşünülür. Bunun için laboratuvar ortamlarında CRP konsantrasyonunu mg/dL cinsinden hesaplamalar yapılır.

HS-CRP Testi Aç Karnına mı Yapılır?

CRP kan testi olarak gerçekleştirilir ve hastanın ön hazırlık yapmasına gerek yoktur. Alınan randevu sonucunda hasta HS-CRP testi, yaptırabilir. Hastanın toplardamarından alınacak olan numune ile laboratuvar ortamına gönderilmiş olur. Testin herhangi bir saatte yapılmasında sorun yoktur.

Ayrıca tokluk ve açlık durumu fark etmeksizin günün herhangi bir zamanında gerçekleştirilebilir. Yapılan bazı testler genellikle aç iken ölçülebiliyor olmasından dolayı, bazı durumlarda aç karnına test gerçekleştirilmiş olur.

Kişinin kullandığı ilaçlar sonucunda CRP değerinde değişkenlik görülebileceğinden dolayı, mutlaka kullanılan ilaçları uzman hekime söylenilmesi gerekir.

Hs-Kandaki CRP Nasıl Düşürülür?

Her şeyden önce hastanın sağlığına dikkat etmesi gerekir. Bunun için sağlıklı ve düzenli beslenmek gerekir. Sigara ve alkolden kaçınmalı, bırakamıyorsa da azaltması gerekir. Peynir, yoğurt, süt ürünlerinin yağsız veya yarım yağlı olanları tüketilmelidir.

Hayvansal gıda tüketimi azaltılarak, baklagiller ve tahıl ağırlıklı beslenmelidir. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalı ve olabildiğinde düzenli egzersizlerin yapılması gerekir.

Kişinin kalp ve damar rahatsızlığı yaşayıp yaşamadığı hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için HS-CRP testi, yaptırması gerekir. Böylelikle diyabet, hipertansiyon veya kronik rahatsızlıkların olup olmadığı hakkında bilgi edinilerek, uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasında yardımcı olur.

HS-CRP Yüksekliği Belirtileri

CRP değerinin düşük olması, kişinin sağlıklı olduğu anlamına gelir. Yükselen CRP değerinin insan vücudunda enfeksiyon veya enflamasyon olduğu anlamına gelir.

Kalp krizi riski olan, inme, doku ölümü ya da tümör, yakın zamanda geçirilmiş olan kalp krizinin olduğuna işaret eder. Gerçekleştirilen HS-CRP testi, sonucunda kişide meydana gelen CRP artışının sebebi; uzman hekim tarafında detaylı bir şekilde anlatılmış olur.

Kişi kendinde rastladığı belirtiler sonucunda mutlaka uzman hekimden yardım alması gerekir. Bu belirtiler hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir.

Fakat genel olarak bakıldığında; uyumakta zorluk çekme ya da uykusuzluk, baş ağrısı, hazımsızlık, bulantı, iştahsızlık, sıtma tutma, bitkinlik, ağrı, düşük vücut sıcaklığı ve kaslarda meydana gelen ağrı, sertlik ve zayıflık gibi durumlarda kişinin test yapması önerilir.

HS-CRP Yüksekliği ve Hamilelik

Kalp hastalığı riskinin taşınması sonucunda yapılan HS-CRP testi, sonucunda değerlendirmeler gerçekleştirilir. C-reaktif protein düzeyinin hamilelik döneminde artış gösterebilir. Bu durum hamilelik dönemlerinde görülebilir.

Fakat aşırı yükselme sonucunda düşük riskinin ve erken doğumun oluşması mümkündür. Eğer ki hamilelik döneminde CRP değerinin, enfeksiyona bağlı olarak yükseliş gösterirse yapılan tedaviler sonucunda değerler normal seyrine getirilmiş olur.

HS-CRP ve Kalp Hastalığı

Kalp hastalığı olan veya daha önce kalp krizi geçiren hastaların HS-CRP testi, yaptırmasıyla birlikte hastalığın riskini değerlendirilir. Burada litre karşılığına 1,0 mg’ın altında olan değerin düşük, 3,0 mg/L’nin üzerinde olanın ise değerin yüksek risk taşını anlamına gelir.

Hastaya yapılan test sonucunda 1,0-3,0 mg/L değer arasında değerlendirmeye alınır. Bu durum hastanın yaşı, cinsiyeti ve yaşadığı sorun ile alakalı belirlenir.

Kalp hastaları yaptırmış oldukları CRP testi ile beraber doktorun isteği üzerine kolesterol testi de istenebilir. Kalk krizi geçiren hastaların CRP düzeyinde değişkenlik görülebilir.

Bunun için kalp krizi riskinin belirlenebilir olması için 2 haftalık ara ile testin 2 kere yapılması gerekir. Son 10 yıllık süreç içince gerçekleştirilen CRP testi ile hastaların kalp krizi geçirmiş olma riskleri %10-20 arasında yararlı görülmüştür.

HS-CRP Testi Fiyatları 2024

Sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilen HS-CRP testi, fiyatları hakkında kesin bilgiye rastlamak mümkün değildir. Çünkü her hastanenin belli başlı sebeplerden dolayı kendine göre belirlediği bir fiyat listesi mevcuttur.

Bu yüzden detaylı bilgi alabilmek için testin gerçekleşeceği hastane ile iletişime geçilmesi önerilir. Hs-Crp testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.