Son zamanlarda internet arama motorlarında HPV testi birçok kişi tarafından sıklıkla araştırılıyor. Teknolojinin gelişimi ile birlikte sağlık kuruluşlarında yapılmaya başlanılan bu test, hem kadın hem de erkekler için uyum sağlıyor.
Genital bölgelerde zaman zaman ortaya çıkan HPV virüsü, nadir olarak hem kadın hem erkeklerin kasık, anüs, oral bölge, baş ve boyun kısmında da siğiller halinde görülebiliyor. İrili ufaklı bir şekilde bulunan HPV virüsü, genel anlamda ağrısız, renksiz, bazen koyu renkli siğiller olarak gözlemlenebiliyor. Uzman hekimler tarafından yapılan HPV testi ile virüsün durumu ve tedavi metotları kolaylıkla geliştiriliyor.
Kadın ve erkeklerin vücutlarında görülen HPV, hastalıklar grubunda papillomavirus ailesine dâhildir. Kişilerin derilerinde ve mukozal yüzeyinde bulunan hücreleri enfekte ederek ortaya çıkan bu virüs, tıp dünyasında kondilom olarak isimlendirilen siğil şeklinde siğillerdir. DNA virüsü olduğu için ciddi bir rahatsızlık olan HPV, oldukça fazla çeşide de sahiptir.
Genel anlamda rastlanılan HPV virüsünün çoğunluğu zararsız olmuş olsa da nadir olarak kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açan HPV’nin olduğunu da söylemek mümkün. HPV virüsünün kişinin vücudunda belirti vermesi ile birlikte çok zaman kaybedilmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. Öyle ki HPV tiplerinin ve boyutlarının normalin dışına çıkması kişi için ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Genellikle HPV virüsü belirtileri ile birlikte uzman bir hekime başvuran hastaya, gerekli tüm tahliller yapıldıktan sonra şüpheler eşliğinde hastaya HPV testi yapılır. HPV testinde alınacak olan sürüntü için özel geliştirilmiş cihazlar kullanılır.
HPV testinde sürüntü alınırken ince uzun ve uç kısmında pamuk bulunan çubuk kullanımı tercih edilir. Çubuğun uç kısmında bulunan pamuk, vajina içerisinde bulunan sıvının kolaylıkla sürüntü olarak alınmasına yardımcı olur. Sürüntü örneğinin alınması oldukça kısa bir zaman dilimini kapsadığı gibi işlem sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir.
Vajina içerisinden alınan sürüntü ile gerçekleştirilen HPV testi, ince uzun ve ucunda pamuk bulunan çubuklarla yapılır. HPV testi yapılırken kan alımı veya cerrahi müdahale söz konusu değildir. Ayrıca HPV testi Pap smear testi ile aynı anda uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.
HPV virüsü kadın veya erkek fark etmeksizin ortaya çıkmış olsa da genellikle kadınlarda daha sık rastlanır. HPV virüsünün 20- 30 yaş arası kadınlarda ortaya çıktığını söylemek mümkün. Oldukça genç yaşlarda bu rahatsızlığa maruz kalan kişilerde HPV virüsünün ortalama 2 yıl içerisinde yapılan tedavilerle yok olması mümkün. Bu neden ile HPV testi talebinin 30 yaşına gelmiş tüm kadınlarda olması önerilir.
HPV virüsünü araştıran veya yakalanan kişilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de virüsün nasıl ve ne yollar ile bulaştığıdır. HPV virüsünün en çok bulaştığı etkenlerin başında cinsel temas gelir. Ayrıca vajinal seks dışında oral seks veya anal seks ile de HPV virüsü bulaşabilir. HPV virüsü cinsel temas dışında ortak kullanım olan havlu, tuvalet, havuz ve hamam gibi ortamlardan da bulaşma riski oldukça yüksektir.
Kişiden kişiye bulaşma özelliği gösteren HPV, aktif olarak cinsel yaşantısına devam eden herkeste sıklıkla görülebilir. HPV virüsüne erken müdahale edilmediğinde bazı basit rahatsızlıkların yanı sıra kanser gibi ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir.
HPV şüphesi ile uzman hekime başvuran kişilere, HPV testi uygulaması yapılır. HPV testinin pozitif çıkması ise hasta için birçok soru işaretini de beraberinde getirir. HPV testi sonucu pozitif olan kişiler kolposkopi adı verilen özel inceleme cihazları ile rahim ağızları kontrol edilir.
Yapılan kontroller sırasında hekimin şüphe duyduğu kısımlardan örnek alınarak tedavi süreci başlatılır. Alınan örnek biyopsiye gönderilir ve HPV testinin pozitif olması nedeni ile de hasta için ortalama 6 aylık bir takip süreci başlar. Bu süreç içerisinde hastalığın ilerleme göstermesi rahim ağzının tamamen açılmasına neden olur.
Kişiye yapılan HPV testi sonucunun negatif gelmesi, kişinin rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin oldukça düşük olduğunu gösterir. HPV testi negatif çıkan kişilerin 5 yılda bir tarama yaptırması yeterli olacaktır. Yapılan tüm test sonuçlarında negatif olması, kişinin rahim ağzı kanseri için güvende olduğunu gösterir.
Genellikle HPV virüsü kişinin vücuduna bulaştığı ilk zamanlarda tam bir belirti vermez. Ancak ortalama 2ay sonra virüsün bulunduğu kısımlarda küçük siğiller oluşabilir. HPV virüsü nedeni oluşan bu siğiller kadınlarda vulva, vajen, serviks ve anüste ortaya çıkarken, erkeklerde penis, skrotum veya anis bölgelerinde ortaya çıkarlar.
HPV Tarama Testim Pozitif Çıkarsa Ne Olur?
HPV testi yaptıran kişinin test sonucunun pozitif gelmesi kişiyi korkutabilir. Ancak erken tanı ve tedavi yöntemleri ile hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğu unutulmamalı. HPV testinin pozitif gelmesi kişide kansere dönüşebilecek hücrelerin var olduğunu gösterir. HPV testinin pozitif gelmesi kişinin ilerleyen 5- 10 yıl içerisinde kansere yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösterir.
HPV Pozitif Ama Siğil Yok İse Ne Olur?
Kişinin genital bölgesinde herhangi bir siğil ya da kabarık gibi durumlar yokken, yapılan HPV testinin pozitif gelmesi kişinin vücudunda hastalık olduğunu öğrenmek için yeterlidir. HPV testinin pozitif çıktığı zamanlarda siğil olmaması, kişinin vücudunda ilerleyen zamanlarda da siğil olmayacağı anlamına gelmez. Ancak vücutta siğil oluşumunu azaltmak veya engellemek için hekim tarafından önerilen bağışıklık yükseltici takviye gıdalar tüketilebilir.
HPV Negatif Smear Negatif Ne Anlama Gelmektedir?
HPV ve smear testinin negatif olması, kişide kanser riskinin en düşük olduğu anlamına gelir. Bu gibi durumlarda kişinin 5 yılda bir HPV testi yaptırması yeterli olacaktır. Yapılan tüm testlerde negatif sonuçlar alınması, vücutta kanser hücrelerinin olmadığını gösterir.
HPV DNA İle Smear Testi Aynı Şey Mi?
HPV ve smear testinin yapılış amaçları tamamen birbirlerinden farklıdır. Bu anlamda smear testleri vajina veya servikste oluşan anormal durumların tespiti için tercih edilirken, HPV testi genital bölgelerde bulunan enfeksiyonun hangi virüs tipine ait olduğunu ortaya çıkarmak için kullanılır.
HPV Siğil Yoksa Da Bulaşır Mı?
HPV virüsünün kişide var olması ile birlikte ortaya çıkan siğiller, birçok kişide görülmüş olsa da bazı kişilerde de siğil belirtisi yoktur. HPV virüsünde siğilin bulaştırma eylemi erkeklerde geçerlidir. Hasta da siğil yok ise karşı tarafa HPV virüsünün geçmesi söz konusu değildir.
HPV İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Kadınlarda son yıllar da sıklıkla görülen HPV virüsü, teşhis ve tedavisinde geç kalındığında rahim ağzı kanseri gibi ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. HPV riskinin kişide oluşması için belirlenen risk faktörleri sigara kullanımı, doğum kontrol ilaçları, cinsel ilişki sıklığı, immünsüpresyon ve doğum sıklığı olarak sıralanıyor.
HPV Nasıl Temizlenir?
HPV virüsünün eren teşhis edilmesi, kişinin vücudunda ortaya çıkması olası olan ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer. HPV virüsünün teşhisi ile birlikte başlanılan tedavi yöntemleri sayesinde, kişinin bu virüsten kurtulması ortalama 1 yıl içerisinde sonuç verir. Virüsün vücuttan atılması için kullanılan ilaçlar bitkisel içerikli olduğundan herhangi bir zararı söz konusu değildir.
HPV 16 Kanser Yapar Mı?
Kişinin vücudunda HPV virüsünün var olmasından enim olunduktan sonra hekim tarafından virüsün çeşidi belirlenir. Sıklıkla rastlanılan HPV 16 virüsünün ise kanser hastalıklarına yol açıp açmayacağı merak edilen konuların balında gelir. HPV 16 virüsü vücutta birçok hastalığın çıkmasına neden olabilir. Son yıllar da dünya genelinde görülen rahim ağzı kanserinin başlıca nedenleri arasında HPV 16 gelir.
HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserini Engeller Mi?
HPV virüsünün her geçen gün yayılması ile birlikte teknolojinin imkânları kullanılarak aşı üretilmiştir. HPV aşısı kişilerde kanser oluşumuna yol açan 16 ve 18 tipindeki virüslere doğrudan etki ederek kanserojen hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu neden ile HPV riski taşıyan kişilerin aşı olması hekimler tarafından tavsiye edilir.
HPV Varsa Endişe Edilmeli Midir?
Cinsel ilişki ile en sık bulaşan hastalıkların başında HPV virüsü gelir. Genellikle kadınlarda rastlanılan bu virüsün var olması, kişide çeşitli kanser hastalıklarına neden olacağından endişeye neden olabilir. Ancak hekim tarafından erken tanı ve tedavi metotlarının uygulanması, içerisine girilen bu endişeyi en aza indirir.
HPV DNA Testi İle Smear Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dünya genelinde kadın hastalıklarında en çok görülen HPV virüsünün varlığı, birçok farklı testlerin yapılmasına yol açar. Hekimler tarafından sıklıkla tercih edilen HPV testi ve smear testi arasında ki değişimler hasta tarafından merak edilir. HPV DNA testinde var olan virüsün çeşidi ve durumu belirlenirken, kişiden alınan smear örneği sayesinde hastanın vücudunda hastalık olup olmadığı kesinleşir.
HPV Sadece Cinsel Yolla Mı Bulaşır?
Genellikle HPV virüsünün kişiden kişiye bulaşması cinsel temas ile mümkün olsa da cinsel ilişki yaşamadan da bulaşma riskinin olduğu söylenebilir. HPV virüsü bölgeler arası olan anal, vajinal veya oral seks yöntemi ile de bulaşabilir. Bunun yanı sıra yaşam alanlarında ortak kullanıma sahip olan havlu gibi eşyalardan da HPV virüsü bulaşabilir.
HPV Kansere Neden Olur Mu?
HPV virüsü cinsel temas gibi etkenler ile bulaşıcı olup rahim ağzı kanserinin başlıca nedenleri arasında yer alır.
HPV Virüsü Vücuttan Tamamen Temizlenebiliyor Mu?
HPV virüsü için hekimler tarafından tavsiye edilen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak hastadan alınan örnekler sayesinde ortaya çıkan patoloji sonuçları ile tedavi yöntemi geliştirilebilir. HPV virüsü vücuda girdiği gibi yaşam boyunca varlığını sürdürmüş olsa da son yıllar da geliştirilen tedavi teknikleri ile tamamen temizlenmesinin mümkün olduğu söylenebilir.
HPV Aşısı Yapılmalı Mı?
Son yıllarda yaygın bir hastalık olan HPV virüsünden korunmak için HPV aşısının yapılması büyük önem taşıyor. HPV aşısı erkek veya kız çocuk fark etmeksizin 11- 12 yaşlarında yapılabiliyor.
HPV Aşısının Yan Etkisi Var Mı?
HPV aşısının hekim tarafından belirlenen ciddi yan etkisi yoktur. Ancak tüm aşılarda olduğu gibi HPV aşısı sonrasında yapılan kısımda şişlik, kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
HPV Aşısı Kanserden Korur Mu?
HPV virüsü müdahale edilmediğinde rahim ağzı kanserine neden olduğundan, hastalık öncesinde yapılan aşılar bu virüsün kanserojen etki yaratmasını engeller. Bu neden ile HPV testi öncesi veya sonrasında aşı yaptırmak hastalığın seyrini değiştirmek için önemlidir.