HLA B7 testi, çocuklarda görülme durumu olan reaktif artrit, üveit ve Juvenil artrit gibi hastalıkların teşhisi konulabilmesi için yapılmaktadır. HLA (Human Lökosit Antijen) B27 olarak bilinir.
Akyuvarlarda bulunan bu proteinler, yabancı maddeleri kendi yapılarından ayırt etmesine yardımcı olur. Yapılan bu testin amacı ise akyuvarlardaki proteinin varlığını araştırmayı sağlar. Yapılan kan testi sonucunda antijen adıyla bilinen proteinlerin aramada rol oynar.
İnsan lökosit antijenler kişinin bağışıklık sistemindeki zararlı maddelerin ve kendi hücrelerinin arasında bulunan farkı test etmesiyle birlikte hastalığın olup olmadığına bakar. Test genellikle hastanın ankilozan apondilit olduğu şüphesi ile testin yapılmasını ister.
Bu durum göğüs, sırt, boyunda ağrı ya da sertlik şeklinde ortaya çıkabilir. 30 yaşından sonraki erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Sadece bununla da sınırlı kalmaz.
Yapılacak olan doku veya organ naklinde de kullanılmasına uygundur. Yapılan kemik iliği ya da böbrek nakli gibi durumlarda hla b7 testi, yapılabilir.
Genellikle kişide meydana gelen Ankilozan Spondiliit hastalığı omurgayı etkilemekte olan ve ciddi rahatsızlıklara yol açar. Bu rahatsızlığın sebebi henüz bilinmeyen romatizmal rahatsızlığıdır. Hastalık kronik ve ilerleyici olmakla birlikte kişinin hareket kısıtlılığına yol açar. Ankilozan Spondilit hastalığı genetik yatkınlık özelliği taşır.
Testin sonucu beyaz ırkta %95 oranında görülürken, Afrikalı siyahlarda ise %50’lik oranla pozitif çıkma özelliğine sahiptir. Pozitif AS’li babanın çocuğunda AS’li hastalığın görülme riski yaklaşık olarak %25’tir. Babadan kaynaklı olarak ailede AS hastalığı görülebilir. Bu durum birden fazla kişiyi etkilediğinden dolayı, sıklıkla karşılaştığımız bir hastalıktır.
HLA rahatsızlığı Çölyak ve Behçet hastalıkları, ankilozan spondilit ve reaktif artrit günümüz şartlarınsa sık sık karşılaştığımız rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda hastalığın kalıcı olarak ortadan kaldırılmadığını ve bu durumun sadece ilaçlarla kontrol altına alındığını görebiliyoruz.
Gerçekleştirilmiş olan çalışmalar doğrultusunda HLA molekülünün vücudumuzdaki bütün hücrelerde bulunduğu hatta bu durumun otoimmün ve enfeksiyon hastalıklarının yatkınlık durumunu gösterir.
Doku transplantasyonlarının başarısını engellemek için karşımıza çıkar. Bu sebepten dolayı hastanın karşılaştığı belirtiler sonucunda mutlaka hla b7 testi, yaptırması gerekir.
Testin yapılma aşaması oldukça basittir. Alınan numune sonucunda kanın laboratuvara gönderilmesiyle birlikte gerçekleştirilmiş olur. Doktor isteği üzerine gerçekleştirilen bu test; ön koldan ince iğne yardımıyla damardan alınan kan örneği ile gerçekleştirilir.
Bunun için ek olarak bir şey yapılmasına gerek yoktur. Gerçekleştirilen hla b7 testi, tanı koruyucu görevini yapmaz, sadece hastalıkları kontrol altına alır.
Hastanın erken tedaviye başlamadığı ve geciktiği durumlarda bazı kronik rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir. Bu durum hastanın bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hasar görmesi sonucunda oluşur.
Akyuvarların yüzeyinde bulunan proteinlerin; kendi yapılarını ve yabancı maddelerin birbirinden ayrılmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte bu durum vücuda zarar vermiş olur. Zarar gören vücutta hastalıklar oluşmaya başlar.
Ortaya çıkan belirtiler sonucunda hastanın hla b7 test, yaptırması gerekir. Bu belirtiler normal yaşam tarzında sıklıkla karşılaştığımız bazen ertelediğimiz sorunlar oluşabiliyor. Bel, eklem ve kalça ağrıları, idrar yollarının iltihaplanması sonucunda idrar yanması ile sık sık idrara çıkma durumudur.
Eklem iltihabı ve cilt bulguları da buna dahildir. Burada belirtilerin bir kısmı yer alıyor. Hasta kendinde fark etmiş olduğu belirtiler sonucunda bir hastaneye başvurmalı ve uzman hekimden yardım almalıdır. Doktorun gerçekleştirdiği ön muayene sonucunda hastadan hla b7 test, isteyebilir.
Testin sonuçlanması durumunda hastaya teşhis konulur ve uygun olan tedavi yöntemleri başlatılmış olur. Hastalık herkeste değişkenlik gösterdiğinden dolayı tedavi yöntemlerinin de farklılık göstereceğini unutmamak gerekir.
Yapılacak olan hla b7 test, hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir. Bu durum genellikle hastanın yaşı, cinsiyeti, tıbbi geçmişi ve diğer durumlara göre değişkenlik gösterir.
Test kişiye özel olarak yapılır. Testin gerçekleşebilmesi için hastadan kan alınması gerekir. Test oldukça basittir ve standart kan almayı içerir. Hastanın kolundan küçük bir iğne yardımıyla tüpe kan toplanır. Toplanan kan tüpünün analiz edilebilmesi için laboratuvara gönderilmiş olur.
Test sonuçları uzman hekim tarafından değerlendirmeye alınır. Sonucun olumlu ya da olumsuz olacak şekilde iki farklı seçeneği mevcuttur. Olumsuz sonuçlanması durumunda hastanın kanında HLA-B27 bulunmadığını, olumlu sonuçlanması durumunda ise hastanın kanında HLA-B27 olduğu anlamına gelir.
Yapılan hla b7 test, sonucunda hastanın rahatsızlığını tam olarak ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat tedavi yöntemleriyle birlikte kontrol altına alınabilir.
Rahatsızlığın genç bireylerde ve 30 yaş üzeri erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Belirtiler sonucunda ortaya çıkar ve bu belirtilerin yaşanmaya başladığı durumlarda, hastalığın gerçekliği doğrulanmış olur.
Şüphelerin ortaya çıkması sonucunda mutlaka bireyler hla b7 test, yaptırması gerekir. Yapılan test sonucunda ortaya çıkan hastalıkların, şiddeti, hangi organı etkileyeceği, prognozunu veya ne kadar süratle gelişeceği hakkında bilgi sahibi olunur.
Yapılan çalışmalar sonucunda hastaya teşhis konulmuş olur. Testin fiyatı hakkında araştırmalar yapılır fakat net ve doğru bilgiye rastlama durumu olmaz. Çünkü hastaneden hastaneye hla b7 test, fiyatında değişkenlik görülebilir.
Fiyat konusunda detaylı bilgi almak için testin yapılacağı hastane ile iletişime geçilmesi gerekir. Bu esnada hastaneden fiyat bilgisi alınabilir. Hla b7 testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.