Hepatit c, karaciğerde meydana gelen bir hastalıktır. Her insanda farklı olarak seyredebilen HCV virüsü, bazı insanlarda birkaç hafta boyunca sürüp kısa sürede geçebilirken bazı hastalarda ise hayat boyu ağır şekilde sürebilen ciddi bir hastalıktır.
Kan yolu ile kolaylıkla bulaşabilen hepatit c, aynı zamanda akut ya da kronik olarak meydana gelebilen hastalıklardan birisidir. Vücuda giren mikroorganizma 6 ay süre ile hastalığı vücutta meydana getirir.
Hastaların büyük bir çoğunluğunda akut hepatit C, kronik hepatit C hastalığına dönüşerek devam ederken bu süreçte siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara kapı aralar.
Kan yolu ile bulaş özelliği yüksek olan hepatit C hastalığı, bir virüs hastalığı olmakla birlikte karaciğerde ciddi hasarlar bırakan ve aynı zamanda ciddi hastalıklara kapı aralayan önemli bir hastalıktır. Hepatit C, belirtilerini göstermeye başladıktan sonra vücutta 6 ay boyunca kalır ve ortama 6 ay kadar sürer.
6 ay sonrasında akut hepatit C, kronik hepatit C hastalığına dönüşebilir. Bu durumda kişinin hayat boyu tedavi ve kontrol altında alması gereklidir. Aksi takdirde siroz, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklar kendisini gösterebilir.
Vücuduna HCV virüsü yani hepatit C virüsü giren kişilerin yaklaşık %80’lik kısmında bu hastalık belirti göstermezken az oranda da olsa kimi hastalarda belirti gösterir.
Hastalığın en önemli belirtilerinin başında ateş, geçmeyen yorgunluk ve halsizlik geliyor. Bu belirtilere ek olarak iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, göz ve ciltte sararma, eklemlerde ve karın bölgesinde ciddi oranda oluşan ağrı da hastalığın en belirgin özelliklerinin başında gelir.
Kan yolu ile kolaylıkla bulaşma imkanı bulan hepatit testi hastalığı, önemli ve ciddi bir hastalıktır. Vücudunda hepatit testi virüsü olan bir kişinin kan örneğine sağlıklı bir kişi temas ettiğinde ve bu kan örneğinin batma ya da kesilme gibi durumlarda sağlıklı kişinin vücuduna girmesi sonucunda hepatit C hastalığı kolaylıkla bulaşma ortamı bulur.
Bu doğrultuda damar içi uyuşturucu kullanan kişilerin ortak kullandığı iğneler, sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı iğne batması gibi kazalar, HCV virüsü taşıyan anneden bebeğine geçmesi, diş fırçası ve jilet gibi eşyaların ortak kullanılması gibi durumlar hastalığın bulaşmasına neden olan birincil durumlardır.
Tüm bu bulaş yollarının yanı sıra hepatit testi hastalığının cinsel yol ile bulaştığı da bilinir. Ancak diğer bulaş yollarına göre hastalığın cinsel yol ile bulaşma olasılığı oldukça düşüktür.
Genel olarak asemptomatik düzeyde ilerleyen hepatit testi hastalığı, ilerleyen zamanlarda büyük oranda kronik hepatit testi hastalığına dönüşür. Kan ve kan ürünleri yolu ile doğrudan bulaşma imkanı bulur.
Bu nedenle de özellikle sağlık çalışanları için risk faktörü olan bir hastalıktır. Kanlı iğne batması, kesici aletlerle yaralanma gibi durumlarda bulaş riski yüksektir.
Akut hepatit testi , 6 ay süren kısa süreli bir hastalıktır. Ateş, iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler ile kendisini gösterebilir. Genellikle %75-%80 oranında kendisini kronik hastalığa dönüştürür.
Kronik hepatit testi hastalığı, HCV virüsünün vücutta kronikleşerek devam etmesi anlamına gelir. HCV virüsü vücuda girdiğinde 6 ay süreli olarak vücutta hastalığı meydana getirir. Ancak bu süreyi aştıktan sonra da devam eder ise o halde hastalık kronikleşmeye başlar.
Kronik hepatit testi hastası olan bir kişinin sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan mutlaka uzak durmalıdır. Ayrıca bu hastalar, hayat boyu kontrol ve tedavi altında olması gereklidir.
Hastalığın tedavi ve takip edilmemesi gibi durumlarda siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların gelişmesi muhtemeldir.
Vücuda girdiğinde akut hepatit testi olarak kendisini gösteren hastalık, büyük oranda sonradan kronik seviyeye dönüşerek ömür boyu sürebilecek bir hastalık haline gelebilir.
Özellikle virüs kapan hastaların %80’lik kısmında akut hastalık kronik hepatit testi hastalığına dönüşür. Kronik hepatit C hastalığı da beraberinde siroz ve karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara kapı aralar. Dolayısıyla da bu durumda hastalık ölümcül noktaya gelebilir.
Bazı hastalarda belirti gösterse de hepatit testi virüsü, çoğu hastalarda belirti göstermeden yıllar boyunca vücutta gezebilir. Eğer kişinin şüpheli bir teması yok ise bu durumda hastalığının farkında olmayabilir.
Bu durumda bu kişiler hepatit testi taşıyıcısı olarak adlandırılır. Bu kişiler virüs taşıdıklarını bilmeden kan yolu ile, düşük bir ihtimal de olsa cinsel ilişki yolu ile virüsü sağlıklı insanlara taşıyabilir.
Vücutta hepatit Ctesti virüsünün olup olmadığını anlayabilmek için bir takım testler yapılır. Böylelikle vücutta virüsün olup olmadığı saptandıktan sonra eğer test pozitif çıkar ise kandaki antikor oranı ve hastalığın seviyesi saptanır. Dolayısıyla da hem hastalığın tespiti hem de aynı zamanda tedavi sürecinin planlanması için büyük önem taşır.
HCV tanısı konulduktan sonra başvurulan ilk tedavi yöntemi hepatit testi aşısı olur. Günümüzde birçok sağlık merkezinde bu aşı yapılır. Ancak aşı fiyatı, her sağlık merkezinde taban fiyatlar doğrultusunda farklılık gösterebilir.
Ancak devlet kurumlarında bu aşının ücretleri SGK tarafından karşılanır ve hastalar bu aşıyı ücretsiz olabilir. Hepatit c aşısı fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.