Hepatit B, halk arasında sarılık hastalığı olarak bilinen ciddi bir hastalıktır. Karaciğerin iltihaplanmasına neden olan bu hastalığın kısa adı “HBV” olarak bilinir.
Yüksek bulaşıcılığı olan bu virüs DNA’sında çift DNA barındırır. Hijyenik olmayan iğneler, korunmasız ilişki, tıbbi cihazlar ya da uyuşturucu kullanımı virüsün bulaşmasına neden olan en önemli etkenlerdir.
Ortak kaptan yemek yemek, öksürük, hapşırık, öpüşmek, aynı havuza girmek gibi durumlar hepatit b virüsünün bulaşmasını sağlayan nedenler değildir.
Akut ya da kronik olarak farklı şekilde gelişen bu hastalık, belirti vermeden vücut içinde sinsice gelişebilen bir hastalıktır. Siroz ve karaciğer kanseri oluşum riskini büyük oranda arttırır.
Akut hepatit testi hastalığının kronikleşme ihtimali bireyin yaşı ile ters orantılıdır. Öyle ki; bireyin yaşı büyüdükçe ya da ilerledikçe akut hepatit testi enfeksiyonunun kronikleşme ihtimali daha düşük seyreder. Mesela; yeni doğan bir bebekte bu oran %90 ve üzeri iken erişkinlerde ve yaşlılarda bu ihtimal %1 ila %5 oranına kadar düşer.
Hastalıktan korunmak için muhakkak ki bulaş yolları ve korunma yolları hakkında net ve doğru bilgilere sahip olmak hayati önem taşır.Vücuda girdiğinde anında belirti vermeyen sarılık hastalığının kronikleşme ihtimali bebek ve çocuklarda daha fazladır.
Birçok farklı yol ile kısa sürede insandan insana bulaşmayı başaran hepatit testi , en yaygın olarak korunmasız ilişki sonrası bulaşır. Ayrıca uyuşturucu kullananlar, kuaför ve berberde steril edilmeyen setleri kullananlar öncelikli olarak bulaş riski ile karşı karşıya kalan kişilerdir.
Ayrıca tıraş bıçakları, makaslar, steril edilmeden denenen herkesin denediği küpeler, sterilize edilmemiş olan aletlerle sünnet ve cerrahi operasyonlar yapılması, diş fırçasının ortak kullanılması ve steril olmayan aletlerle diş çekimi yapılması gibi durumlar hastalığın en kolay şekilde bulaşma yollarıdır.
Birçok belirti ile kendisini kısa sürede gösterebilen akut hepatit testi , çoğu zaman hiçbir belirti vermeden vücut içinde sinsice ilerleyebilen bir hastalık olarak da bilinir. Genel olarak bu hastalık belirti verdiğinde göz ve ciltlerde sararma ile kendisini gösterir.
İştahsızlık ve halsizlik ile birlikte beraberinde yüksek ateş eklemlerde ağrı, şiddetli mide bulantısı kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendisini tamamen göstermeye başlayan akut hepatit testi hastalığı, tedavi edilerek kontrol altına alınması gereken hastalıklardan birisidir.
Günümüzde önemli bir karaciğer hastalığı olan ve halk arasında sarılık hastalığı olarak da bilinen hepatit testi hastalığı birçok yolla kolay şekilde insandan insana bulaşabilir. Ancak halk arasında bulaş yollarında doğru bilinen yanlışlar vardır. Bu yanlışlardan birisi de bulaş yöntemleridir.
Aynı tabaktan yemek yemek, aynı ortamda bulunmak, öksürmek ve hapşırmak, aynı tuvaleti ya da havuzu kullanmak, aynı eşyalara dokunmak ya da aynı araçta seyahat etmek gibi durumlar virüsün bulaşmasına neden olmaz.
Virüs hastalıklarından birisi olan hepatit B hastalığı, karaciğer iltihaplanmasına yani hepatite neden olan bir hastalıktır. Halk arasında “Sarılık” hastalığı olarak da bilinir.
Virüsün vücuda girmesi ile vücut içinde kısa sürede yayılır. Ancak anında belirti göstermeyebilir. Hastalığın belirti verip vermemesi kişinin bağışıklık sistemine ve virüsün vücuda giriş şekline göre belirti gösterir ya da göstermez.
Hastalığın belirti gösterme süre ortalama olarak bulaş sonrasında 90 gün yani 3 ay civarındadır. Ancak bağışıklık sistemi ve vücut özelliklerine göre bu süre 6 hafta ila 6 ay arasında da farklılık gösterebilir.
Eğer söz konusu kronik hepatit B hastalığı ise o halde uzun süre fark edilmemesi muhtemeldir. Çünkü akut hepatit testi hastalığı, yılları boyunca belirti vermeden vücutta yayılabilen bir hastalıktır.
Akut hepatit testi virüsü, bazı belirtiler ile ortaya çıkabildiği gibi çoğu zaman hiçbir belirti göstermeden uzun yıllar boyunca vücut içinde ilerleyerek sinsi şekilde büyüyebilir. Ateş, halsizlik ve iştahsızlık ile baş gösteren bu hastalık, fark edildiğinde ya da belirti gösterdiğinde mutlaka gerekenin yapılması gereken bir hastalıktır.
Bir kişi kendisine hepatit testi virüsünün bulaştığından şüphe ediyor ise bu durumda vakit kaybetmeden anında uzman bir doktora başvurması gerekir.
Uzman doktor hepatit testi teşhisi koyduğunda ilk olarak tedaviye hepatit B aşısı ve hepatit B immünoglobulini antikor verilerek başlanır. Daha sonra yapılan tetkikler neticesinde hastalığın seviyesine göre tedavi programına yön verilir.
Bir virüs enfeksiyonu olan ve karaciğer iltihaplanması olarak bilinen akut hepatit testi , vücuda giriş yaptıktan sonra hemen belirti göstermeyebilir. Buna karşın bazı kişilerde hemen belirti de gösterebilir.
Bu durum tamamen kişiye bağlıdır. Ancak genel olarak hastalığın belirtisi 6 ay kadar sürer ve hastalık kendisini göstermeye başlar.
Kronik hepatit testi hastalığının belirtileri aslında akut hepatit B hastalığı ile aynı şekilde kendisini gösterir. Eğer akut hepatit B hastalığı 6 aydan fazla süre ile devam ediyor ise bu durumda hastalığa kronik hepatit B ismi verilir. Bu hastaların düzenli olarak kontrol edilmesi ve tedaviyi aksatmaması önemlidir.
Hepatit b fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.