Hemogram testi, kanda bulunan hücrelerin oranlarını ve sayılarını tespit edebilmek için gerçekleştirilmiş olarak bilinir. Kan dolaşımı sırasında meydana gelen hücreler, kemik iliğinden üretiliyordur.
Aslında bu test kemik iliğinin değerlendirilmesi için gerçekleştirilir. Kişinin sağlık durumunu gözden geçirmek, varsa hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak ya da teşhisin konulabilmesi için de kullanılabilir. Bu test sayesinde pek çok hastalık kontrol altına alınabilir ve teşhisi konulabilir hale geliyor.
Kanda bulunan hücrelerin oranlarının ve sayısını tespit edebilmek adına hemogram testi, yapılır. Test sayesinde kan dolaşımındaki hücrelerde kemik iliğinden üretilmesi sebebiyle kemik iliğinin değerlendirmesi yapılır.
Kişinin sağlık durumunu ve tedavi sürecini değerlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca pek çok hastalığın tanı ve tedavisinde de büyük rol oynar. Anemi, lösemi, kanser hastalıkları, enfeksiyon ve inflamasyon,akdeniz anemisi, otoimmün hastalıklarında da çok fazla kullanılır.
Vücudumuzda görülen pek çok hastalığın teşhisi konulabilmesi için gerçekleştirilen kan testleri ile birlikte bütün sorunların çözüme kavuşturulması sağlar.
Burada kan numunesi için ayrılan beş dakikalık süreç belki de ömür boyu daha sağlıklı hayat sürmesine yardımcı olacaktır. Burada da yapılacak olan hemogram testi, için hastanın daha sağlıklı yaşam sürdürmesine yardımcı olacaktır.
Her şeyden önce hemogram testi, yapılabilmesi için hastadan kan numunesi alınması gerekir. Ayrıca her kan testinde aç karnına yapılan testten kaynaklı olarak burada öyle bir zorunluluk aranmaz.
Açlık testi zorunluluğu aranmadığı için herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilir. Hastadan alınmış olan kan numunesinin oda sıcaklığında olacak şekilde 10 saat bekletilir. Fakat buzdolabında bekletilerek 18 saat sonrasında gerçekleştirilen analizler için daha uygundur.
EDTA isimli madde sayesinde mor kapaklı tüplerin içinde kanın pıhtılaşması önlenmiş olur. Kanın bir kısmının parçalanmasıyla birlikte kırmızı kan hücresindeki hemoglobinlerin hücre dışına çıkmasına yardımcı olur.
Bir diğer kısımda ise sadece seyreltme işlemi uygulanarak, hücre sayımı gerçekleşmiş olur. Hesaplama ve sayma işlemlerinin otomatik cihaz yardımıyla gerçekleştirilmiş olur.
Hastaya uygulanan hemogram testi ile hücre hesaplama ve sayma işlemleri gerçekleştirilmiş olur. Kırmızı kan hücresi indeksi, beyaz kan hücre sayısı, trombosit sayısı, hematokrit, hemoglobin, kırmızı kan hüre sayılarının raporlanmış hali gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen kan sayımı ve hesaplanmasından sonra değerlerin yüksek veya düşük olması yönünde bir rapor elde edilir.
Raporlama işlemi esnasında referans değerlerinin baz alındığı ve yaş grubuna göre hesaplanmanın gerçekleştirildiği testtir. Çocuklarda alt üst değerlere bakıldığında genelde cinsiyet göz önünde bulundurulur ve işlem o şekilde gerçekleştirilmiş olur.
WBC genel olarak beş farklı görevler ve birbiriyle bağlantılı olacak şekilde bulunur. Hepsinin farklı görevleri vardır fakat birbiriyle bağlantılıdırlar.
Kan vücudumuzun dolaşım sisteminin bir parçasıdır. Asit, baz, su dengesinin korunabilmesi için, hormonların taşınabilmesi ve vücudun beslenebilmesi için büyük öneme sahiptir. Yaşam fonksiyonlarının devamı için kan büyük rol oynar.
Vücudun fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için vücut ısısının ideal seviyede olmasına da yardımcı olur. Yapılan hemogram testi ile kandaki hücrelerin sayımı ve oranı tespit edilerek, hemogram hakkında bilgi sahibi olunur.
Kan hücre sayımı ve oranı için yapılan hemogram testi ile birçok hastalığın teşhisi konulabilir. Fakat yapılan bu testin sonuçları kan ile ilgili olan değerlerin oranının hesaplanmasında yardımcı olur.
Kan değerlerinin yüksek veya düşük olması durumunda tedavi işlemleri başlatılır ya da hastalığın tedavisi hakkında daha detaylı bilgi edinilir.
Bazofil: 15 ila 50 MCL, Eozinofil: 20 ila 250 MCL, Monosit: 300 ila 500 MCL, Lenfosit: 1500 ila 3000 MCL, Nötrofil: 3150 ila 6200 MCL aralığında olması gerekir. Ayrıca yaş grubuna göre;
Hastanın kan hücre sayımı yapılabilmesi için burada aç karnına test yaptırma zorunluluğu yoktur. Bunun için hasta istediği zaman istediği saatte işlemini gerçekleştirebilir. Daha sonra raporun sonuçlanmasıyla birlikte uzman hekim tarafından değerlendirilmiş olur.
Bazı beklenmedik durumlarda çocuklar içinde bu testin yapılması gerekir. Böylelikle kansızlık, kanama, enfeksiyon gibi rahatsızlıkla kolay bir şekilde belirlenmiş olur.
Bununla birlikte çocukluk dönemlerinde ortaya çıkabilen kanserlerin tanı ve takibi içinde yapılması uygundur. Sorun olsun veya olmasın rutin olarak çocuklara hemogram testi yapılması gerekir.
Bu konuda kesin olarak bilgi verme durumu mümkün değildir. Çünkü hastanelerin fiyat değişkenliği göstermesi sebebi ile hemogram testi fiyatı hakkında bilgi verilemez.
Daha doğru ve kesin bilgi alabilmek için lütfen ilgili hastane ile iletişime geçiniz. Hemogram testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.