HDL Testi

HDL Testi Nedir?

HDL testi; kolesterol vücudun pek çok hücresi tarafından doğal olarak üretilen yağ türüdür. En çok da karaciğer tarafından üretilen kolesterol sağlıklı hücre oluşumunda büyük role sahiptir.

Vücutta iyi ve kötü kolesterol tipi bulunur. İyi kolesterol HDD olarak adlandırılırken kötü kolesterol LDL olarak bilinir. İyi kolesterol damarlarda meydana gelen plak tabakaların temizlenmesinde etkilidir.

Bu nedenle kalp sağlığı için kandaki HDL oranına baktırmak gerekir. HDL testi sonucunda hastanın kalp rahatsızlığı ile ilgili sorunları daha net bir şekilde anlaşılır.

HDL testinin düşük çıkması halinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar. Dokularda biriken kolesterol artel duvarların tıkanmasına neden olur. Dolayısı ile HDL testi yaptırılmalı iyi kolesterolün arttırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

HDL Testi Nasıl Yapılır?

Tüm sağlık testlerinde olduğu gibi HDL testide laboratuvar ortamlarda uzman kişiler gözetiminde gerçekleşir. İşlem sırasında hastanın kol damarlarından kan örneği alınarak HDL değerleri ayrıntılı bir şekilde incelenir. İstenilen doğru sonucu elde etmek için hastanın HDL testi öncesinde en az 8 saat önce aç kalması gerekir.

HDL Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Önemli bir yağ türü madde olan kolesterol, vücutta tüm hücrelerde bulunur. İyi HDL karaciğer ve dokular üzerinde meydana gelen fazla kolesterolü dışarı atarak kişinin sağlığını korur. Kalp sağlığı için önemli bir gösterge olan HDL testi sonuçları doğrultusunda damar hastalıklarının varlığı ya da yokluğu tespit edilir.

Normal HDL-K Değeri Ne Olmalıdır?

En yaygın görülen ve ölüme sebebiyet veren hastalıklardan biri de kalp damar rahatsızlığıdır. Yağa benzeyen bir madde olan kolesterol yaşamsal açıdan önemlidir.

Bu madde pek çok organda bulunur. Karaciğer tarafından üretilen kolesterolun bir kısmı ise dışarıdan alınan yağlı gıdalarla vücuda takviye edilir. Suda çözünmeyen bu madde vücutta bulunan dokulara taşınır.

Normal bir kişide HDL-k değeri değer değişkenlik gösterebilir. Çünkü kadınlarda bulunan HDL-k değeri 40 mg/ dl üzerinde olmalıdır. Aynı durum erkekler için de geçerlidir.

Fakat erkeklerde bu oran 50 miligram üzerinde tutulmuştur. Her ne kadar sağlıklı bireylerin HDL-k değeri normal seviyelerde tutulmaya çalışılsa da HDL-k değerinin yanında LDL düzeyinin de 130mg altında üzerinde olması gerekir.

HDL Düşüklüğü Nedir?

HDL düşüklüğü kişinin bazı hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösterir. HDL testi sonucu kişinin kan değerlerine bakılarak HDL düşüklüğüne karar verildikten sonra uygun tedavi yöntemleri ile HDL değerleri yükseltilmeye çalışılır. HDL düşüklüğü halinde kişinin kalp damar hastalıklarını yakalanma riski son derece yüksektir.

Çünkü bu tür durumlarda kolesterol kanda temizlenemiyor ve bu durum damarlarda plak oluşumuna neden olur. Aynı şekilde damarlarda sertleşme meydana gelir. Kolesterol düşüklüğünün nedenleri arasında kötü yaşam tarzı, düzensiz beslenme, fazla kilo, sigara tüketimi ve hareketsiz bir hayat gelir.

HDL-Kolesterolün Düşük Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde hassas ve güvenilir duyarlılığa sahip testler bulunur. Kolesterol için genellikle HDL testi ile kişinin sağlık durumu detaylı bir şekilde incelenir. Kişiden alınan kan örnekleri üzerinde yapılan incelemeler sonucunda kolesterol ve trigliserit değerleri incelenir. HDL testi öncesinde hastanın en az 8-10 saat aç kalması gerekir.

HDL-K Ne Zaman Ölçtürülmeli?

Doğru bilgi ve verilere ulaşmak amacıyla HDL-k testi ile beraber LDL ve trigliserit testleri de bir arada yapılır. Yapılan testler doğrultusunda kişinin vücudunda bulunan kan yağları ayrıntılı bir şekilde veriler üzerinden incelenir. HDL-k testi 20-25 yaşından sonra ölçtürülebilir.

Sağlıklı bir hayat için bu yaş diliminde bulunan kişilerin 5 yılda bir HDL-k testi yaptırması gerekir. Bu durum kişide görülebilecek kalp damar hastalıkları ile beraber diyabet gibi sorunların da erken dönemde tespit edilmesinde büyük önem taşır.

HDL Yüksekliği Nedir?

HDL yüksekliği kanda aşırı miktarda yağ birikintisi olduğunu gösterir. Kolesterolün yüksek olması halinde damarlarda tıkanıklık meydana gelir.

Yüksek kolesterolün en belirgin belirtileri arasında solgun bir cilt, vücutta meydana gelen yaraların iyileşmemesi, baş dönmesi, el ve ayaklarda uyuşma ve ağrı kramplar görülür. Bu tür belirtilerin yaşanması halinde hemen HDL testi yapılır ve kandaki yağ oranına bakılır.

HDL-K Niçin Düşer ve Nasıl Yükseltilir?

Vücuttaki HDL-k seviyesinin düşmesine bağlı olarak LDL miktarı yükselmeye başlar. Bu tür durumlarda hemen yüksek tansiyon ile beraber böbrek ve karaciğer hastalıkları meydana gelebilir. HDL-k oranının düşüp yükselmesine etki eden birçok faktör bulunur.

Öncelikle bu faktörleri ortadan kaldırmak gerekir. Sigara kullanımı, düzensiz beslenme ve kilo en belirgin nedenlerdir. Bu tür yaşam tarzına sahip kişilerin periyodik aralıklarla HDL testi yaptırması gerekir.

HDL Kolesterolün Yükseltilmesi İçin İlaç Tedavisi Uygulanır Mı?

Hastalara uygulanan HDL testi sonrasında hemen ilaç tedavisi uygulanmaz. Bu doğrultuda hasta için düzenli spor ve egzersizler tavsiye edilir. Ayrıca sağlıklı beslenebileceği ürünler tavsiye edilir.

HDL Kolesterolü Yükseltmek İçin Nasıl Bir Beslenme Düzeni Oluşturulmalı?

Kolesterolün oluşumuna neden olan besinler tüketmek yerine sebze ve tahıl içerikli ürünlere yönelmek gerekir. Özellikle katı yağ, iç yağ ve margarin gibi ürünlerden uzak durmak gerekir.

Ayrıca kırmızı et tüketimi yerine balık ve tavuk gibi beyaz etler tercih edilebilir. Yağ ve şeker içeren pasta, poğaça ve unlu mamuller yerine kepek içerikli unlu mamuller tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Tüm bu beslenme alışkanlıklarına dikkat edildiği takdirde HDL testi istenilen seviyede olur.

HDL Testi Fiyatları 2025

Hdl testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.