HBsAg Testi

HBsAg Testi Nedir?

HBsAg testi; karaciğer iltihabı olarak bilinen hepatit b hastalığı erken dönemde teşhis edilemediği takdirde karaciğerde yarı oluşumuna neden olur ve bu yara oluşumu beraberinde farklı hastalıklara yol açar.

Dolayısı ile karaciğeri ciddi manada etkileyen hepatit b hastalığı için geliştirilmiş ve yüksek duyarlılığı olan Hbsag testi bulunur. Hepatit B virüsü bulunan kişiler taşıyıcı oldukları için kan ya da vücut sıvılarıyla başka kişilere bu hastalığı kolayca bulaştırabilirler.

Bu doğrultuda günümüzde geliştirilen etkili aşılar bulunur. Kullanılan aşılar sayesinde hepatit b rahatsızlığı hem önlenebilir hem de yayılımı azalır. 

Önemli bir hastalık olan hepatit B için geliştirilen testlerden biri de Hbsag testidir. Hepatit B taraması ve aşısı olacak kişilerden Hbsag testi istenir. Bu test sayesinde hepatit B taşıyıcılarında test sonucu pozitif çıkar.

HBsAg Testi Nasıl Yapılır?

İnsan sağlığını tehdit eden hepatit B hastalığı ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Hepatit B virüsünü tanılamak amacıyla hastalara uygulanan Hbsag testi hastadan alınan kan örnekleri üzerinde yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkar.

Hepatit B virüsü taşıyıcısı olan hastalarda test sonucu pozitif olarak görülür. Bulaşıcı bir hastalık olan hepatit B erken dönemde fark edilmeli ve bu doğrultuda en uygun tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

Bazı hastalarda hepatit B’nin varlığı aklık ya da kronik rahatsızlık olarak baş gösterebilir. Kimi zaman vücut bu hastalık için bağışıklık sistemi, doğrultusunda antikor üretir. Kimi zaman ise hastaların iyileşme süreci zaman alabilir.

Hbsag testi bu doğrultuda geliştirilmiş en güvenilir tanılama yöntemlerinden biridir. Hastadan alınan kan örnekleri laboratuvar ortamlarda detaylı bir şekilde incelenir ve değerlerin pozitif çıkması halinde hepatit b aşısı hastaya uygulanır.

HBsAg Testi Neden Yapılır?

Hbsag test hastanın şikayetleri doğrultusunda uzman doktorlar tarafından istenir. Hepatit B şüphesi olan ve bu doğrultuda belirti gösteren kişilere, evlilik öncesi evlenecek çiftlerden, hepatit B enfeksiyonu taşıma riski bulunan kişilerden ve hepatit B hastalığını takip etmek amacıyla hastalara Hbsag testi uygulanır.

Hastalarda yakından takip oldukça önemli bir husustur. Bu nedenle hastaların periyodik aralıklarla doktora başvurması ve testi yenilenmesi gerekir.

Hepatit B taşıyıcıları kan ya da sıvı yolla bu hastalığı farklı kişilere de bulaştırabilirler. Hastanın hemen hepatit b aşısı olması gerekir. Aşı sayesinde hasta kısa sürede toparlanır ve hastalığın olumsuz etkilerinden kurtulur.

HBsAg Testi Kaç Olmalı?

Teknolojik gelişmeler ve beraberinde icat edilen hassas verilere sahip duyarlı cihazlar sayesinde günümüzde pek çok hastalık kısa sürede tespit edilir. Geliştirilmiş laboratuvar ve klinik ortamlarda tüm veriler detaylı bir şekilde analiz edilir.

Hepatit B virüsü için kullanılan testlerden biri olan Hbsag testi negatif ya da pozitif olması halinde farklı değerler alır. Eğer elde edilen veriler 1’in altında ise test negatiftir.

Yani kişide hepatit B hastalığının olmadığı anlaşılır. Hepatit B değerinin birinin üzerinde olması halinde test pozitif anlamına gelir ve hasta tedavi altına alınır.

Her hastalıkta olduğu gibi hepatit B hastalığında erken tanı ve müdahale son derece önemlidir. Hepatit B testinin pozitif olması halinde enfeksiyon kendisini akut ya da kronik bir şekilde gösterir.

Enfekte olan kişiler virüsü hemen bulaştıracaklarından dolayı hastalara anında müdahale edilmeli ve hastalık kontrol altına alınmalıdır.

Hepatit b aşısı sonucunda akut enfeksiyonlar bir iki ay içerisinde yok olurken kronik enfeksiyonlar farklı hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle karaciğer yağlanmasına neden olan hepatit B için erken tanı büyük önem taşır.

HBsAg Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Kişinin yakın zamanda hepatit B virüsü ile enfekte olduğunu düşünmesi anında müdahale gerektirir. Taşıyıcı hastaya Hbsag testi yapılmalı ve pozitif çıkması halinde hepatit aşısı vurularak vücudun antikor üretmesi sağlanmalıdır. Hastadan alınan kan örnekleri detaylı bir şekilde analiz edilir ve kan örnekleri doğrultusunda çıkan sonuçlar doktora gönderilir.

Uzman doktor tarafından istenilen hepatit B virüsünü tanılayıcı amaçla kullanılan Hbsag test doktor ile yapılan ilk görüşme sonrasında hemen istenir. Testten istenilen doğru sonucun alınması için hastalığın buluşmasının üzerinden en az 9 hafta geçmesi gerekir.

HBsAg Test Aç Karnına mı Yapılır?

Sağlık amacıyla yapılan testlerde açlık tokluk durumu büyük önem arz ediyor. Bazı testlerde doğru verilere ulaşmak için hastaların aç karnına yaptırması gerekir. Hbsag test için hastanın aç olmasına gerek yoktur. Hasta kendini kötü hissettiğin her an doktora başvurarak bu testi talep edebilir.

HBsAg Test Kaç Günde Sonuçlanır?

Karaciğer iltihabı olarak bilinen hepatit B için üç çeşit test bulunur. Hastalara uygulanan testlerden biri de Hbsag test olarak bilinen hepatit B yüzey antijenidir.

Bu virüse yakalanan hastalar kısa sürede bir sağlık kuruluşuna giderek şikayetlerini dile getirmeli ve şikayetler doğrultusunda Hbsag testi yapılmalıdır.

Hbsag test sonuçları tercih edilen kliniği bağlı olarak farklı surelerde sonuçlanır. Bazı laboratuvarlarda 2-3 gün içerisinde sonuçlanırken bazı laboratuvarlarda ise sonuçların çıkması bir haftayı bulabilir.

HBsAg Testi Fiyatları 2024

Uzman doktorlar tarafından istenilen testler tercih edilen kliniğe bağlı olarak ücretli ya da ücretsiz bir şekilde gerçekleşir. Özel klinik ve laboratuvarlarda yapılan testler muayene ücretleri ile birlikte hastalara bildirilir.

Hbsag test devlet hastanelerinde ücretsiz yapılırken özel kuruluşlarda farklı fiyat politikası doğrultusunda şekillenir. HbsAg testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.