Glukagon Testi

Glukagon Testi Nedir?

Glukagon testi, kan dolaşımında bulunan glukagon miktarının tespiti için istenmektedir. Glukagon pankreas organı tarafından üretilen hormona verilen isimdir.

Glukagon kan şekerini yükseltme etkisi gösterir. İnsülin hormonu ve glukagon hormonun dengeli çalışması, vücutta kan şekeri seviyesinin de dengede olmasını sağlar. Hipogliseminin en büyük önleyicisi glukagon hormonudur. Kan tahlillerinde HCl 1 mg/1 ml flakon formunda izlenir.

Pankreas ve hipofiz bezi fonksiyonuna ilişkin şüpheli durumlarda, hormon düzeylerini belirlemek amacıyla glukagon testi istenebilir. Kan şekeri seviyesinde ki düşüş sonrası pankreasın ürettiği glukagon hormonu artış gösterir.

İnsülin ile zıt tepki gösteren bu durumda karaciğer devreye girerek kan şekeri seviyesini stabil hale getirmeye çalışır. Katabolik ve anabolik hormonlar kan şekeri üzerinde karşılık çalışarak vücutta dengede kalması sağlar.

Bu hormonlarda bazılarının eksik çalışması karşılığı olan hormonun fazla çalışması anlamına gelir. Metabolik düzen ancak bu dengeli hormon fonksiyonları ile mümkündür.

Glukagon Testi Nasıl Yapılır?

Kan tahlili prosedürleri genel olarak aynı şekilde yürütülür. Hastanın özel durumu var ise hekim ona uygun şekilde yapacağı bilgilendirmeler ile kan tahlili isteminde bulunur.

Standart kan tahlilleri için sabah saatlerinde yapılması, 8 ila 12 saatlik açlık durumunun olması, tahlil sonucunu etkileyecek alkol veya ilaç kullanımın tahlil öncesi vücuttan atılımını sağlayacak süre tutarınca alınmamış olması gibi tahlile uygunluk durumları bulunur.

Glukagon testi için de benzer durumlar geçerlidir. Koldan alınacak kan numunesi işlenerek kanda bulunan birçok hormon değeri aynı anda analiz edilebilir. Bazı durumlarda doktor testlerin tekrarlanmasını ister. Bu durum hasta özelinde gelişebileceğinden genel bir prosedür değildir.

Kolun iç kısmında bulunan bir damardan, tahlil için uygun enjektör kullanımı ile alınan kan numunesi, analiz yapılacak laboratuvara uygun saklama koşullarında iletilir. Glukagon test sonuçları, genellikle birkaç gün içinde çıkar. Bazı kliniklerde aynı gün içinde laboratuvar sonuçları verilebilmektedir.

Glukagon Testi Neden Yapılır?

Vücut üzerinde gelişen diyabet durumu, kan şekeri üzerinde ki sık gelişen dalgalanmalar, açıklanamayan ani kilo kayıpları ve deri döküntüleri bulgularından dolayı glukagon test yapılması istenebilir.

Pankreas hastalıklarından şüphelenilmesi durumunda da glukagon değerleri ölçülür. Genel fiziki muayene sonrasında istenilen kan testleri içerisinde her zaman glukagon değerleri istenmez.

Hasta şikâyetlerinin pankreas çalışma fonksiyonu üzerinde etkili olduğu yününde ise doktor tarafından glukagon hormonu değerlendirilmesi istenir. Kan şekerinin seviyesi, diyabet varlığı ve insülin değerleri incelemesi tetkikleri sırasında glukagon testi de istenebilir.

Birbiri ile ilişki hormonların ve kan değerlerinin tahlil sırasında bulgu olmaksızın istenmesi hastalığın teşhisinin daha doğru yapılması için karşılaştırma yapılma imkânı doğurur.

Hücresel fonksiyon gelişimi gösteren hormon yapıları organların işlevselliğini koruması için son derece önemlidir. Birlikte ya da zıt yönlü olarak denge halinde çalışmaları gerekir.

Glukagon hormonunun çalışmasında ki yüksek ya da düşük değerler ihtiyaç halinde doktor tarafından istenecek test ile belirlenerek gerekli tedavi başlatılabilir.

Glukagon Testi Avantajları Nelerdir?

Glukagon testi bazı spesifik hastalıkların tanılanması için avantaj sağlayabilir. Yüksek glukagon seviyesinin tespiti ile gelişebilecek hastalıklar hakkında bilgi edinmek amacı ile önemlidir.

Glukagon hormonun yüksek değerleri pankreasta gelişen bir tümör varlığını işaret edebilir. Bu durum diyabet varlığını da beraberinde getirir. Glukagon testi, sağlık taramalarında yapılan tüm testler gibi hastalıkların erken tanı ve teşhisinde avantaj sağlar.

Ayrıca belirtilerin başka bir hastalıkla karıştırılarak hatalı teşhis konmasının yollarından biri kapsamlı yapılan tahlillerin ve klinik bulguların karşılaştırılmasına dayanır. Herhangi bir hastalık belirtisi olmaksızın altı ayda bir ya da sene bir kere genel sağlık muayenesi yaptırmak gerekir.

Bu süre yaşa ve mevcut hastalık durumuna bağlı daha kısa veya daha uzun aralığa çekilebilecek olsa da rutin kan tahlilleri yaptırmak hastalıkları daha oluşum aşamasında tespit etmek için önemlidir. Koruyu tedbirler tedavi sürecinden daha kolay yürütülebilen süreçlerdir ve glukagon test de diğer testler gibi bu konuda kişiye avantaj sağlar.

Glukagon Testi Riskleri Nelerdir?

Kan tahlilleri risk açısından minimum değere sahiptir. Glukagon test risk teşkil etmeyen bir testtir. Ancak hastada kan tutması varsa bayılma, hassas cilt yapısına sahipse kan numunesi alınan bölgede gelişecek kızarıklık, hematom gelişi, iğne giriş bölgesinde kanama ve enfeksiyon gelişimi gibi riskler tüm kan tahlillerinde olduğu gibi glukagon test için de minimum düzeyde risk teşkil edebilir.

Oluşabilecek risk durumları genel olarak geçicidir ve ciddi bir durum teşkil etmez. Doktorun istediği test hakkında bilgi sahibi olmak için muayene sırasında faydası, zararı ve neden yapıldığına ilişkin sorular sorularak en doğru bilgi edinilebilir.

Glukagon Testi Ne Anlama Geliyor?

Kolda bulunan bir damardan alınacak kan örneği üzerinde laboratuvar incelemesi yapılarak kanda ki glukagon seviyesi tespit edilir. Normal glukagon değeri 50 ile 100 pg/ml olarak birimlendirilebilir.

Glikozun kanda dolaşımı yavaşladığında yani kan şekerinde düşüş yaşanır. Bu durumda pankreas tarafından üretilen glukagon hormonu karaciğerde depolanan glikojenin parçalanarak vücuda kazandırılmasına uyarıcı etki yapar.

Bu sayede hücre fonksiyonları korunur ve kan şekeri normal seviyeye gelir. Glukagon testi sonuçları, hormonun kanda ki seviyesinin fonksiyonel işlevinin yeteri düzeyde yapıp yapamadığına yönelik birim değer bazında bilgi verirken, olası pankreas ve hipofiz hastalıkları erken tanısı için de yardımcı veri sunar.

Glukagon Testi Fiyatları 2024

Glukagon testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.