FSH testi; folikül uyarıcı hormon (FSH), çocuk sahibi olmak isteyen kadın ve erkeklerde önemli bir hormon değeridir ve fsh testi ile hormon varlığının oranı tespit edilebilir. Beyinde, hipofiz bezleri aracılığı salgılanan Folikül uyarıcı hormon, yumurtalıklarda bulunan folikül keseciklerini uyarır.
Üreme sağlığı değerlendirmesi için yapılacak hormon testlerinin başında fsh testi gelir. Kadınlarda over bozukluğunun ve yumurta sayısının, erkekte testisin fonksiyon bozukluğu ve sperm üretim sayısı değerlendirilmesi açısından önemlidir.
Çocuk sahibi olmak isteyen ancak doğal yollarla bunu gerçekleştiremeyen kadın ve erkek bireylerin hormon değerlendirmeleri arasında fsh testi, doğurganlıkla direk ilişkilidir.
Kişiler doğal yolla çocuk sahibi olamadıklarında doktor tarafından test yaptırılarak hormon seviyeleri ölçülür. Değerlerin yüksekliği kadınlarda yumurta sayısında azlığa, erkeklerde ise fonksiyon bozukluğuna neden olmaktadır.
Çiftlerin bebek sahibi olmaya karar verdikleri dönemde doğal yollarla gelişmeyen gebelik süresi fsh testi başta olmak üzere hormon testleri yapılmasını gerektirebilir.
Gebelik planlama sürecinde ya da bilinen bazı hastalıklar hormon değerlendirilmesi yapılmasını gerektirir. Kronik böbrek yetmezliği, testis iltihabı ya da torsiyon durumu, siroz hastalığı varlığı fsh testi yaptırmayı gerektirir.
Ayrıca ergenliğin erken dönemde gelişmesi, prolaktin yüksekliği, travma sonrası beyin ameliyatları özellikle hipofiz bezi ile ilişkili olanlar, sarkoidoz ve troid bezinin yavaş çalışması gibi etmenler Foliküler çalışma üzerinde endikedir.
Kişinin hastalık izlemi neticesinde elde edilecek veriler doğrultusunda gebelik planlama sürecinde ya da gerçekleşmeyen gebeliklerde çiftlerin hormon değerlerine fsh testi ile bakılır.
Kadınlarda folikül uyarıcı hormonu değerlendirmesi adet dönemi başlangıcında yapılır. Foliküler fazın başlangıcı adet döneminde gerçekleşir. Âdetin 2. Veya 3. günü hormon değerlendirmesi açısından en uygun gündür, ileri ki günlerde değerler yüksek çıkacağından yanıltıcı olabilmektedir.
Erkeklerde sperm sayısı ve testis yetersizliği ve cinsel fonksiyon bozukluklarında da hormon testi yapılır. Sağlıklı bir gebeliğin doğal yollarla oluşmadığı durumlarda çiftlerin doktora başvurmaları ile kişisel verilerine uygun şekilde doktor tarafından fsh test yapılması istenir.
Kadın ve erkeklerde hormon değerleri farklılık gösterir. Kadınlar için olması gereken Fsh normal değeri foliküler faz 3,1 ile 7,9 mIU / mL, erkeklerde ise 1,3 ile 19,3 mIU / mL şeklindedir.
Erkeklerde 0-7 yaş aralığı ve 8 yaş sonrası dönem olarak iki grupta farklı birimlendirilen hormon değeri için kadınlarda bu yaş aralığından farklı olarak foliküler faz, ovulasyon fazı, luteal faz ve menopoz dönemlerinde farklı değerlerde fsh hormonu gelişimi beklenir.
Kadınlarda olması gereken ve sağlıklı bir normal gebeliğin oluşmasına imkân veren fsh hormon değeri foliküler faz döneminde 3,1 ile 7,9 mIU / mL şeklindedir.
Doğumdan itibaren başlayan hormon değerlendirilmesi açısından ise 0-7 yaş aralığında <6.7 mIU / mL, 8 yaş üstü ve ergenlik sonrası dönem için foliküler faz haricinde ovulasyon faz döneminde 2,3 – 18,5 mIU / mL, luteal faz döneminde 1,4 -5.5 mIU / mL ve menopoz döneminde 30,6 -106,3 mIU / mL değerlerinde normal kabul edilir.
Erkeklerin fsh hormonu değerlendirilmesinde iki farklı yaş aralığı vardır. 0 -7 yaş arasında ki erkeklerde normal fsh hormon değeri 6,7 mIU / mL den küçük olması beklenir. 8 yaş ve ergenlik sonrası erkeklerde ise 1,3 -19,3 mIU / mL değerleri normal fsh değeri olarak kabul edilir.
Foliküler fazın aktif olduğu dönem kadınlarda regl dönemidir. Regl başlangıcı ile hormon değeri aktif hale gelirken, regl ilerleyen dönemlerinde en yüksek oranına ulaşır.
Sağlıklı bir fsh değerlendirilmesi için regl döneminin 2. ve 5. Günü aralığında testi yapılması önerilir. Fsh testi için en uygun gün ise âdetin 3. günüdür.
Fsh testi yaptırmak için aç ya da tok olmak gibi bir kriter bulunmamaktadır. Kadınların adet dönemlerinde testi yaptırmaları gerekir. Fsh hormonuna, hem kan numunesi incelemesinden hem de bir günlük idrar numunelerinin değerlendirilmesinden sonra ulaşılabilir.
Fsh hormonu yüksekliğinin genel yaşam düzeninden kaynaklanan yüksekliği aşırı alkol, sigara kullanımı yönündedir. İltihaplı ya da ateşli hastalıklar, vücutta tümör varlığı, hormon tedavisi görüyor olmak hormonların yükselmesine neden olur. Erkeklerin ergenlik dönemlerinde ve kadınların menopoz dönemlerinde fsh en yüksek dönemini gelir.
Ergenlik döneminde değerlerin düşük olması gelişim eksikliği ve yumurtalık üretimi ile ilişkilendirilir. Kısırlık üzerinde ve üreme sağlığı değerlendirilmesinde etkili olan hormonun değerlendirilmesinin fsh testi ile yapılarak düşük olmasının altında yatan neden ek tahlil ve tetkiklerle belirlenebilir.
Radyasyon içerikli tedaviler, böbrek üstü bezi yetersizliği, aşırı kilo kaybı, hipofiz bezi hastalıkları ve yaşa bağlı olarak hormon seviyesinde düşüş yaşanabilir.
Sağlıklı bir kadın vücudunda salgılanan fsh hormonu değeri, âdetin 3. günü yapılan ölçüm ile ortalama olarak 8 ile 10 değerinin altında olmalıdır.
Alt sınır 3,1 mIU / mL ile üst sınır 7,9 mIU / mL olarak foliküler faz dönemi değerlendirilmesi yapılır. Hamile kalmak isteyen kadınların hekim başvurusu sonucu yaptıracakları fsh testi ile hormon değerlerini öğrenebilirler.
Fsh testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.