Folik asit testi; pteroil glutamik asit, vücutta bulunan B9 vitamininin sentetik bir formu olup folik asit olarak bilinir ve folik asit testi ile vücutta hangi oranda olduğu tespit edilir.
Günlük olarak alınması gereken vitamin değerleri arasında folik asit için olması gereken değer 400 mcg’ dir. Yeşil yapraklı besinlerde çokça bulunan folik asitin bazı dönemlerde vücutta azaldığı folik asit testi ile anlaşılabilir.
Karaciğer hastalıkları, hemolitik anemi, yüksek troid gelişimi, emilim bozuklukları durumlarında; kadınların gebelik ve emzirme dönemlerinde folik asit ihtiyacı artar. Besin ya da ilaç takviyesi ile artan ihtiyacı karşılamaya yönelik çözümlerdir.
Koldan alınan kan numunesi üzerinde yapılan laboratuvar çalışması ile vücutta vitamin ve mineral varlığı, iltihap gelişimi gibi birçok bilgiye edinmek mümkündür.
Folik asit test de kan numunesinin incelenmesi sonucu değerlendirilir. Kanın sıvı bölümünde yer alan B12 ve folat varlığı değerlendirilir. Kırmızı kan hücresi incelemesinde vücutta ki folat miktarı birimlendirilerek eksikliği tespit edilebilir.
B grubu kompleks vitaminleri içerisinde B12 hayvansal, folat bitkisel kaynaklı olarak birbirlerine karşılık gelen vitaminlerdir. Folik asit hızlı büyümeyi destekleyen, sinir sistemi gelişiminde etkin bir vitamindir ve özellikle gebelik döneminde fetüsün gelişimi için son derece önemlidir.
Karbonhidratın enerjiye dönüşmesi, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapımı, hücre yenilenmesi ve yeni hücre yapımı folik asit ile gerçekleşir. Folik asit test bu yapılanmaların yeterli oranda olup olmadığının belirlenmesi ve gebelik sürecinin fetüs büyümesi açısından sağlıklı tamamlanması için önemlidir.
Vücutta olması gereken folat miktarının alt sınırı 4.6ng/ml, üst sınırı 18,7 ng/ml dir. Folik asit test sonucunda değerlerin daha aşağıda ya da yukarıda olması doktor tarafından değerlendirilir. Eksikliği durumda gıda takviyesi, diyet programlanması ve ilaç kullanımı prosedürleri uygulanır.
Değerlerin yüksek çıkması endişe yaratacak bir durum değildir. Beslenmeye bağlı olarak yükseklik gözlenebilir. B grubu vitaminlerinden zengin diyet programı folat miktarının yüksek çıkmasına nedendir.
Kişilerin herhangi bir şikâyetleri olmaksızın düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gitmesi ve kan değerlerini ölçtürmesi genel sağlık durumuna ilişkin bilgi verirken aynı zamanda olası hastalıklarında erken teşhis ve müdahalesine olanak verir.
Ayrıca kronik hastalığı olanların, kadınların gebelik dönemlerinde ve belirti gösteren durumlarda laboratuvar değerlendirilmelerine ihtiyaç duyulur. Folik asit test özellikle gebelik dönemi başlangıcında bebeğin sağlıklı sinir sistemi gelişimi ve büyüme hızının normal olması için önemlidir.
Klinik değerlendirmeler ihtiyaç duyulduğu her an yapılabildiği gibi laboratuvar değerlendirilmelerinin bazıları aç, bazıları tok karnına yapılmaktadır. Folik asit test yaptırmadan önce 6 ile 8 saat arasında bir açlık durumu olması gerekir. Sabah aç karnına verilecek kan örneği ile folat ve B12 vitaminlerinin değerleri ölçümlenebilir.
Tıbbi isimleri ile kobalamin, folik asit, RBC folat vitaminleri besin desteği ile vücuda kazandırılabilir. Hayvansal kaynaklı olan B12 vitaminin bitkilerde ki karşılığı folattır. Özellikle yeşil yapraklı bitkiler folat miktarı açısından zengin değere sahiptir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler; karalahana, ıspanak, maydanoz, nane, brokoli, kereviz, bamya, bezelye, bürüksel lahanası, kuşkonmaz folat içerir. Ayrıca bazı baklagiller, meyve ve kuruyemişlerde de folat bulunur.
Mercimek, kuru fasulye, bulgur, muz, çilek, greyfurt, portakal, ceviz, fındık, ay çekirdeği tahin gibi gıdalar folik asit açısından değerlidir ve beslenme programına dâhil edilerek vücudun günlük folik asit miktarı karşılanabilir.
Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, karbonhidrat gibi besin değerleri ihtiyacı yeterli olarak karşılanmadığında uzun vadede sağlık sorunları oluşur. Kronik hastalıklar ya da dönemsel hastalıkların varlığı da mevcut değerlerin aşığı çekilmesine, yeteri kadar karşılanmamasına sebep olabilir.
Folik asit eksikliğinde de folat açısından zengin değere sahip gıdaların tüketilmemesi söz konusudur. Ayrıca böbrek ve karaciğer hastalıkları, emilim bozukları, anemi gibi durumlar folik asit varlığında azalmaya neden olabilir.
Dengeli bir beslenme programı, ihtiyaç duyulduğu dönemlerde folat içeriği arttırılan diyet ya da ilaç takviyesi ile vücutta folik asit eksikliği ortadan kaldırılabilir.
Folik asit eksikliğinden kaynaklanan belirtiler B12 eksikliği ile benzerlik gösterir. Halsizlik, yorgunluk, depresyon, ağız yaraları, dilde şişme, nefes darlığı, büyüme geriliği, soluk cilt rengi, megaloblastik anemi gelişimi folik asit eksikliği belirtileri arasında değerlendirilir.
Bu gibi belirtiler sağlıklı bireylerde ortaya çıkabileceği gibi, kadınların gebelik ve emzirme dönemlerinde daha belirgin hale gelebilir. Yapılacak folik asit test sonucu, belirtilerin folat varlığı ile ilişkilendirilmesini ve gerekli tedavinin başlatılması açısından önemlidir.
Folik asitin en önemli olduğu dönemlerin başında hamilelik süresi gelir. Folik asit bebeğin gelişiminde direk etkilidir. Fetüsün sinir sistemi, omurga, beyin gelişimi ve korunması açısından folik aside ihtiyacı vardır.
Hücre yenilenmesi, onarımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezlenmesi folat sayesinde mümkündür. Eksikliği durumunda sakatlık ya da otizm gibi durumlar gelişebilir.
Gebelik planlaması yaparken ya da gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde yapılan folik asit test ile anne folik asit açısından desteklenerek fetüsün sağlıklı ve normal hızda gelişimi sağlanır.
Gebelik planlaması ya da başlangıç döneminde genel tarama testleri içerinde yapılan kan tahlili ile vücutta ki folat varlığı değerlendirilir. Unutkanlık, halsizlik gibi belirtiler ya da bazı hastalık durumları da B grubu vitaminlerinin değerlendirilmesini gerektirir.
Devlet sağlık güvencesi ya da özel sağlık güvencesi kapsamında yaptırılabilen folik asit test için harici bir fiyatlandırma konusunda başvurulan sağlık kurumundan güncel bilgi edinilebilir. Folik asit testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.