Fare Alerjisi

Fare Alerjisi Nasıl Olur?

Fare Alerjisi; Fareler bulundukları ev ve iş yelerlerinde gece yemek aramak için dolaşırken alerjen maddeleri geçtikleri alana bırakırlar. Bu nedenle bu kalıntılar ile temas eden kişilerde alerjik reaksiyon gelişir. Fare alerjisi deri, tükürük ve idrardan geçer.

Evlerde duvar boşlukları, çatlaklar ve sıhhi tesisatlardan fare ve diğer zararlılar geçer. Bu alanlarda barınırlar. Tesisat içerisinde bulunan boşluklardan ve deliklerden odadan odaya dolaşabilirler. Binadan binaya hayvan geçişleri de olabilir. Fareler tesisat içerisinde dolaştıkları için birçok mikroorganizmayı ve alerjenleri bünyelerinde bulundururlar.

Lağım fareleri en tehlikeli ve en yüksek alerjen faktörler taşıyan türlerdir. Hava şartlarının kötüleşmesi farelerin daha sıcak ve rahat edecekleri bir alan aramalarına neden olur. Bu nedenle girebildikleri deliklerden evlere girerler.

Özellikle bol miktarda yiyecek ve çöp olan alanlar onlar için mükemmel barınaklardır. Açık bırakılan havalandırmalar, kapı altında bulunan boşluklar ve tesisat borularında bulunan delikler onlar için eve giriş alanıdır. Fare alerjisi için o hayvanın evde kalması gerekmez.

Geçtiği alanlarda bıraktığı maddeler alerji için yeterli etkiyi oluşturur. Vücudumuz dışarıdan gelen etkilere karşı savunmasız değildir. Bağışıklık istemimiz savunma hücrelerimiz için var olan bir sistemdir. Bu sistem herhangi bir maddeyi tehlikeli algıladığı an hemen savunmaya geçer.

Bu madde ile savaşmaya başlar. Kimyasal üreten bu sistem bir süre sonra vücutta alerjik şikayetlerin olmasına neden olur. Farelerin neden olduğu alerji genellikle mutfak dolapları ve kiler alanlarından alınır. Yemek aradıkları için bu alanlarda dolaşan hayvanlar idrar ve salyalarını bu alana bırakırlar.

Hayvanın vücudundan kalan atıklar her zaman zararlıdır. Alerjik etkinin yanı sıra enfeksiyon hastalıklarına da neden olabilir. Nemli banyo ve tuvaletler de farelerin dikkatini çeken alanlardır.

Özellikle çocukların bu alanı tercih etmeleri sırasında alerjenler bulaşır ve alerjik astım belirtileri görülür. Farelerin dışkıları çok yaygın görülür. Bu dışkıların ortamdan uzaklaştırılması alerjenin yok edilmesi için yeterli değildir. Bu alanların mutlaka çamaşır suyu gibi malzemeler kullanılarak dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir.

Fare alerjisi dışkı ile temastan sonrada görülebilir. Fare kalıntılarına karşı hassasiyeti olan kişilerin diğer haşerelere karşı da hassasiyeti olabilir. Bu nedenle bu kişiler her zaman dikkatli olmalıdır. Kontaminatlar, kutular, tahıl şişeleri, halılar, ev tekstil ürünleri, yataklar, minderler, eski ahşap mobilyalar ve kumaşlar farelerin çok sevdiği eşyalardır.

Bu eşyaların depolanması ve saklanması sırasında dikkat edilmelidir. Aksi halde vücut her zaman tepki verebilir. Eve dışarıdan getirilen bu tarz ürünlerde alerjen kaynağı olabilir.

Bu nedenle yeni olan tüm eşyalarda dikkatlice temizlendikten sonra eve alınmalıdır. Eşyalar düzenli olarak havalandırılmalı ve uygun temizlik ürünler kullanılarak derinlemesine temizlenmelidir.

Fare Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Alerji sonrasında gelişen belirtiler değişen durumlardır. Kimi insanda çok hafif belirtiler yaşanmasına rağmen kiminde şiddetli şikayetler olabilir. Astımı ya da alerji riniti olan kişilerde bu belirtiler alevlenmiş şekilde artabilir. Astım krizleri hemen müdahale edilmesi gereken şikayetlerdir. Fare alerjisi belirtilerini sıralayacak olursak;

  • Burun akıntısı ya da aniden gelişen burun tıkanıklığı
  • Kuru öksürük ve hırıltılı sonulunum gelişmesi
  • Nefes almada darlık ve gece öksürük nedeni ile yaşanan uykusuzluk
  • Deride döküntüler, kızarıklık ve su toplama
  • Gözlerin sürekli kaşınması ve kızarması

Evinde fare olan kişiler bu hayvanlardan kurtulmak için fare zehri gibi ilaçlar kullanır. Bu ilaçlarda alerjen maddeler taşır. Bu nedenle bu ilaçları uzman kişiler kullanmalı ve ev havalandırıldıktan sonra girilmelidir. Özelikle çocuğu olan kişiler için bu ilaçların kullanımı çok tehlikelidir.

İstenmeyen durumların yaşanmasını engellemek ve sağlıklı bir şekilde haşerelerden kurtulmak için dikkatli adımlar atmak gerekir. İlk önce alerjik şikayetlerin geçirilmesi için doktor kontrolü uygulanır.

Evin fare ve benzeri haşerelerden kurtulmasını sağlamak için de uzman kişilerden yardım istenmelidir. Profesyonel ilaçlama şirketlerinden yardım almak her zaman önemlidir. Özelikle fare alerjisi olan kişiler her yıl düzenli ilaçlama işlemini gerçekleştirmelidir.

Profesyonel yardıma ek olarak kişilerinde ev ve iş yerlerinde dikkat etmeleri gereken bazı kriterler vardır. Kiler ve diğer depolama alanları doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Yiyecekler hava almayacak saklama kapları içerisinde yüksekte tutulmalıdır.

Rutubetin oluşmasını engellemek için düzenli havalandırma yapılmalı ve hepa filtreli klimalar takılmalıdır.  Ev ve iş yerlerinde zemin temizliği mutlaka çamaşır suyu gibi mikroorganizmaların ölmesini sağlayan temizlik ürünleri ile temizlenmelidir.

Tesisat borularında bulunan delikler ve kapı altları uygun malzemeler ile kapatılmalıdır. Yılda bir defa ev ve iş yerleri önlem amaçlı ilaçlanmalıdır. Eski ahşap eşyalar depolarda tutulmamalıdır. Yırtılmış ve eskimiş kumaşlar depolanmamalıdır.

Sıraladığımız bu kriterlere dikkat ederek fare alerjisi ve diğer haşerelerin yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Hayvanların üremesini engellediğimiz zaman etkili korunma tekniğini geliştirmiş oluruz.

Fare Alerjisi Teşhisi Nasıl Konur?

Standart alerji testleri gıda alerjileri için kullanılan testlerdir. Fare alerjisi gibi ciddi reaksiyonlar oluşturan tiplerde yeterli olmayabilir. Bu nedenle genişletilmiş mikroskobik yayılım testlerine gerek duyulur. Bu testler neticesinde kesin tanı konulur.

Moleküler alerji testi ilk uygulanması gereken test tipidir. Bu test direkt olarak bileşeni hedef alır. Yapılan araştırmalar neticesinde en az 300 adet bileşenin tespit edildiği bir tekniktir. Alerji durumunun en kötü tablosu anafilaksi şok etkisidir. Ani kalp ve solunum durmasına neden olabilir. Bu nedenle ölümle sonuçlanır.

Moleküler alerji testi sayesinde diğer bileşenler dışlanır ve alerjinin temel sebebi öğrenilir. Bazı durumlarda farklı alerjik maddelerin bu durumu tetikleyip tetiklemediği anlaşılamaz. Ancak bu test sonucunda şikâyetlerin ana nedeni belirlenir.

Çapraz reaksiyon testlerin yanılma payını artıran bir durumdur. Bu test sayesinde çapraz reaksiyon ekarte edilir ve kesin teşhis konur.  Doğru tedavini uygulanmasının ilk şartı doğru teşhisin konulmasıdır.

Farelerin dışkılarından ve idrarlarından çıkan alerjenler soluduğumuz havaya karışır. Solunum yoluna bulaşan bu maddeler astım krizlerine, alerjik rinite ve nefes problemlerine yol açar. Bu nedenle hayvanı bu alanlarda olmaması yeterli olmaz. İlaçlama işlemi sonrasında hayvanların ölüleri toplanıp ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

Fare Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024

Alerji tedavileri farkı şekillerde uygulanabilir. En sık başvurulan tedavi tekniği ilaç tedavisidir. Ağızdan alınan ilaçlar ile semptomlar yok dilebilir. Bu sayede günlük hayatta ve iş hayatında kişi daha aktif bir hale gelir.

Bahar aylarında havaların ısınması ile alerjik reaksiyonlar artış gösterir. İnsanlar bu mevsimlerde genellikle daha sosyal ve aktiftirler. Ancak alerji nedeni ile sosyal ortamlara giremeyebilirler.

Antihistaminik tedavisi, immünoterapi ve solunum desteği uygulanır. Rutin bir tedavi uygulanmamasının nedeni her insanın vücudunun verdiği tepkilerin farklı olmasıdır.

Bu nedenle en doğru tedavi semptomlara yönelik uygulanan tedavilerdir. Fare alerjisi çok sık solunum durmasına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle haşere alerjisi olan kişiler çok dikkatli olmalıdır.

Şikayetler geliştiğinde hemen alerji uzmanına başvurulur. Doktor fiziki muayeneyi yaptıktan sonra cilt ve kan test ister. Bu test sonuçlarına göre kesin tanı konur ve uygun tedavi düzenlenir.

Antihistaminik tedavisi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardır. BU nedenle bu ilaçların kullanımında bol su tüketilmelidir. Fare Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.