Evcil Hayvan (Kedi- Köpek) Alerjisi

Evcil Hayvan (Kedi- Köpek) Alerjisi

Evcil hayvan (kedi- köpek) alerjisi evde beslediğimiz hayvan dostlarımızın tüyleri, salyalarına ve deri döküntülerine karşı vücudumuzun verdiği tepkiye denir. Özellikle kedi ve köpeklerin tüyleri insanlarda ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Hava yolu ile bu tüyler solunduğunda rahatsızlık başlar. Hayvanların salyalarında gözle göremediğimiz birçok mikroskobik etken vardır. Bu etkenler insanların bağışıklık sisteminde kimyasal olarak algılar. Bağışıklık sisteminden salgılanan histamin vücutta ani değişikliklere ve tepkilere neden olur.

Bu tepkiler kimi insanda hafif görülürken kiminde ciddi bir şekilde görülür. Alerjik belirtilerin görülmesi için mutlaka hayvan ile birebir temas halinde olunmasına gerek yoktur. Aynı ortamda bulunmak bir evcil hayvan (kedi-köpek) alerjisi yaşanmasına neden olur.

Annede var olan hayvan alerjisi doğumdan sonra bebekte de görülebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda anne sütü alan bebeklerin alerjenlere karşı daha korunaklı olduğunu tespit etmiştir. Bu nedenle mümkünse ilk 2 yaş anne sütü hayati önem taşır ve verilmelidir.

Alerjik bünyeye sahip hamileler doktor kontrolünde uygun diyetler ile beslenmelidir. Bu sayede hem alerjik reaksiyon gelişmesi hem de bebeğin bu durumdan etkilenmemesi için bu diyetlerin uygulanması gereklidir.

Evde hayvan besleyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bahçesi olan kişiler dostları için mümkün olduğunda bahçede bir alan oluşturmalı ve dostlarının bakımlarını burada gerçekleştirebilirler.

Ev temizliğinde kullanılan aletler özel hepa filtrelerine sahip olmalıdır. Bu filtreler sayesinde toplanan tüyler tekrar havaya bırakılmaz. Daha etkili ortam temizliği gerçekleştirilir. Oda içerisinde bulunan koltuk, halı ve şilteler düzenli süpürülmeli ve silkelenmelidir.

Hayvan dostlarınızın aşılarını düzenli yaptırmalı ve hayvanın bünyesinde gelişecek mikroorganizmalar engellenmelidir. Evcil hayvan ile temas ettikten sonra eller düzgün bir şekilde temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Bu sayede evcil hayvan alerjisi ve semptomları engellenmiş olur.

Düzenli bakım ve temizlik uygulandığı sürece dostlarımız ile aynı ortamda sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmemiz mümkündür.

Kedi- Köpek Alerjisi Belirtileri

Belirtiler genellikle herkeste aynıdır. Sadece belirtilerin şiddeti değişiklik gösterir. Evcil hayvan alerjisi belirtilerini sıralayacak olursak;

  • Hapşırma ve öksürük gibi kesilmeyen durumların yaşanması ve boğazda kuruluğun artması
  • Deride kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerin meydana gelmesi
  • Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve aksırma gibi rahatsız edici problemlerin gelişmesi
  • Gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi durumların yaşanmasıdır.

Sıraladığımız bu belirtiler hayvan ile karşılaşılan ilk dakikalarda olabileceği gibi ortalama 8 saat sonunda da görülebilir. Hayvan ortamda olmasa bile tüyleri havada asılı kalabilir ya da koltuk gibi eşyaların üzerinde olabilir.  Bu nedenle belirtiler daha sonra da ortaya çıkabilir. Alerji belirtilerini şiddeti ilk saatlerde ortaya çıkmaz.

Evcil Hayvan (Kedi- Köpek) Alerjisi Nedir?

Evcil hayvanın kürk, deri ve tükürüğü ile temas edilerek ortaya çıkan immün reaksiyon sonucunda vücudun verdiği tepkiye evcil hayvan alerjisi denir. Evcil hayvan sayısı arttıkça reaksiyon roanı artar.

Hayvanlar ile sarılmak, oynamak, düzenli temas halinde olmak, hayvanların iç mekanlarda çok uzun saatler vakit geçirmesi, farklı hayvan türlere alerjinin olması ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması alerji riskini artıran bir durumdur.

Risk faktörlerinin olması alerjinin kesin gerçekleşeceği anlamına gelmez. Ancak evcil hayan ile karşılaşıldığında sıraladığımız belirtiler meydana geliyorsa vakit kaybetmeden uzman hekime giderek gerekli tetkikler düzenlenmelidir. Yaygın alerjen etkenlinin araştırıldığı tetkiklerin uygulanması her zaman daha avantajlıdır.

Evcil Hayvan Alerji Belirtileri Nelerdir?

Kedi ve köpekler alerjiye neden olan en yaygın türlerdir. Bu hayvanların dışında, kuşlar, at, kemirgenler ve kobaylar da alerjiye neden olabilir. Kedilerin alerji yapma ihtimali köpeklere göre daha fazladır. Kediler köpeklere göre daha fazla temas halinde bulunur ve daha çok kıl döker. Bu nedenle alerji yapma ihtimali daha fazladır. Köpeklerin tüm ırkları alerji yapabilirken bazı türleri daha fazla alerjene sahiptir.

Hipoalerjenik olan evcil hayvan türü yoktur. İnsanlar bazı ırkların alerjen özellik taşımadığını düşünür bu son derece yanlış bir inanıştır. Tüm havyanlar ve bu hayvanların herhangi bir vücut salgısı insanlar için alerjen madde taşırlar.

Evcil hayvan alerjisi olan kişiler bu hayvanlar ile aynı ortamda uzun süre kalmamalıdır. Aksi halde solunum fonksiyonu bozulmaya uğradığı için sağlık sorunları gelişebilir.

Evcil Hayvan (Kedi- Köpek) Alerjisinin Tanısı Nasıl Konur?

Hastane ortamında uygulanan kan ve cilt testi ile alerji tanısının konulması mümkündür. Belirgin vakalarda doktorlar test yapmaya gerek duymayabilir. Böyle durumlarda doktor fiziksel muayene uyguladığı zaman kesin kanıtları araştırır ve tanıyı koyabilir. Özellikle ciltte bulunan kızarıklık ve döküntüler evcil hayvan alerjisi tanısının konulmasında yeterlidir. Aynı evin içinde kedi ile yaşayan birinin kurdeşen dökmesi alerjiyi ispatlar.

Tanı koyarken bazı adımlar uygulanır. İlk önce hastanın öyküsü alınır ve fiziksel muayene uygulanır. İkinci adım olarak cilt testi yapılır. Ön kol ve üst kol test için en sık kullanılan alanlardır. Deri altına çok az miktarlarda belirlenen madde enjekte edilir. Bu işlemden sonra ortalama 15 dakika beklenir. Bu sürenin sonunda deride kabarıklık ve kızarıklık meydana gelirse alerji tanısı konulur.

Kan testinde bazı faktörler incelenir. İmminoglobülin E alerjen maddeye maruz kalınıp kalınmadığını gösteren bir değerdir. Mor kapaklı tüpe çok az miktarda kan alınır. Alınan kan incelendiğinde bu faktör görülürse alerjik etkilerin ortaya çıktığı tespit edilir.

Klinik durumlar alerjik astım ve alerjik rinit gibi durumlar ile karışır. Bu nedenle doktorunuz evcil hayvan alerjisi tanısının kesin olup olmadığını tespit etmek için bu kriterleri yok etmek için ek testler yapabilir.

Kedi Alerjisinin Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Alerji tedavisi genellikle kombine uygulamalar ile birlikte gerçekleştirilir. Doğru tedavi tekniğinin uygulanabilmesi için alerjin şiddeti ve belirtilerinin tespit edilmesi gerekir. Etkili bir tedavi için ilk önce alerjiye neden olan hayvandan uzak durulur.

Hafif semptomlar için antihistaminikler kullanılır. Bu ilaçlar doktor tarafından reçete edilen ilaçlardır. Genellikle gece yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Semptomatik tedavi tekniğinde ise steroid spreyler ve burun bloğu önerilir.

Kızarıklık ve sulanma sorunu olan gözler için göz merhemi tavsiye edilir. İlerleyen vakalarda astım semptomlarını ve tansiyon düşüklüğünü engellemek için solunum desteği uygulanabilir.

Hırıltılı solunumda bronkodilatörler önerilir. Hastanın akciğer rahatsızlığı var ise ek tedaviler düzenlenmelidir. Her hastaya uygulanan evcil hayvan alerjisi tedavisi birbirinden farklıdır.

İnsanların genetik özellikleri, var olan hastalıkları, yaşı, genel sağlık durumu ve farklı alerjilerinin olup olmaması tedaviyi etkileyen bir durumdur. Bu nedenle bu hastaya özel tedavilerin düzenlenmesi her zaman daha doğru sonuçlar verir.

Alerjinin en ileri semptomu anafilaktik şoktur. Bu durumda hastanın kalp atışını geri getirmek için ciddi ilaç kullanılır ve hemen müdahale edilmelidir.

Alerjik Olmayan Evcil Hayvan (Kedi-Köpek) Var Mı?

Bütün hayvan dostlarımız alerjen taşıyan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle para kazanmak amacı ile hayvan satışı yapan kişilerin hipoalerjenik söylemlerine inanmamalısınız. Evcil hayvan alerjisi ve semptomlarından korunmak için uygulanabilecek en etkili teknik uzak durmaktır. Bu sayede alerjik tepkilerin gelişmesi engellenir ve korunur.

Evcil Hayvan (Kedi- Köpek) Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024

Evcil Hayvan (Kedi- Köpek) Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.