Çavdar Otu Alerjisi

Çavdar Otu Alerjisi

Çavdar Otu Alerjisi; Ülkemizde çok farklı bitkiler ve bu bitkilerin türleri yetişir. Çim türlerinden olan çavdar otu da çok sık yetişen bitkilerdir. Zaman içerisinde insanların çavdar otu alerjisi gelişebilir.  Ağız alerji sendromu olarak bilinen türüdür.

Bu nedenle semptomlar direkt olarak ağız kenarında başlar ve bu alandan yayılır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin her türlü meyve, çim ve sebzelere karşı da hassasiyetleri vardır. Alerjinin büyük bölümünü yeşil sebze ve çimler oluşturur.

Çimler ile temas fazla olduğu ve meyvelerin çiçeklenmesi ile tozlaşma çok sık yaşanır. Rüzgâr, güneş ışınları gibi durumlarda yayılım çok görülür. Tozlaşmanın ve döllenmenin arttığı zamanlarda polen hareketi normalden fazla olduğu için alerjik semptomlar artar.

Çavdar otu evrenin her yerini saran bir çeşit çim türüdür. Yaygın göründüğü için her yıl yüzlerce kişide çavdar otu alerjisi görülür. Bağışıklık sistemi içerisinde kaliteli yaşam sürdürmek ve vücudu hastalık etkenlerinden koruyan antikorlar bulunur.

Antikorlar bazı maddelere karşı aşırı derecede histamin salgılar. Çavdar otu poleni ya da ile karşı karşıya kalındığında vücutta kimyasal maddeler salgılanmaya başlar. Histamin salınması ile alerjik şikayetler kendini gösterir. Alerji uzun süre devam edebilen iş hayatını ve sosyal hayatı büyük oranda bozan bir reaksiyondur.

Çavdar otu her yaştan insanı etkiler. Bebeklerde oluşan alerji yetişkin insanlara göre daha farklı seyreder. İlk belirti bebeklerin cildi hassas olduğu içi ciltte oluşan kızarıklıklar ile görülür. İlk 2 sene anne sütü bebeklerde yaşanan alerjileri ve diğer sorunları büyük oranda engeller.

Ciddi problemlerde doktor muayenesi gereklidir. 24 saatten uzun süren cilt kızarıklıkları için mutlaka bir uzman çocuk doktoru görüşü alınmalıdır. Bebeklerde doktor kontrolleri ayda 1 yapıldığı için vücutta meydana gelen değişiklikler erken dönemde tespit edilir.

Bebek gelişimini olumsuz etkileyen en önemli faktör alerjidir. Alerjik bebekler yeterli uyku ve besinleri alamazlar ve gelişim geriliği yaşarlar. 

Çavdar Otu Alerjisi Özellikleri

Çavdar otu kendiliğinden yetişen küçük bitki türüdür. Fiziksel özellikleri boyu ve rengi bir tür çimi gösterir. Ülkemizin farklı alanlarında yetişir. Sulak ve nemli toprakları sever. Göl kenarları, çayırlar, yollar ve tarlalarda görülür. Sulama alanlarında ve tarlalarda sık rastlanır. Çavdar otu alerjisi diğer çim alerjileri ile aynı özellikleri taşır.

Çavdar Otu Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon

İnsanlarda çavdar otu alerjisi varsa diğer ot türü bitkilere de alerjisi olabilir. Böyle olaylara çapraz alerjik reaksiyon denir. Birden gelişen ve ölümle sonuçlanan bir reaksiyon olabilir. Bağışıklık sistemi vücudu tehdit edenlere karşı savunmak için oluşan bir sistemdir.

Birbirine benzer etken maddeleri alerjen gibi algılar ve hemen savunmaya geçer. Ani görülen bu tepkiler vücutta bazı yıkım olaylarına neden olur.

Ağız bölgesinde farklı şikayetler meydana gelir. Ağız çevresinde kaşıntı ve karıncalanma oluşur. Meyve ve sebzelerin çiğ ve taze hallerinde görülür. Pişmiş bitkisel gıdalarda bahsettiğimiz bu durum yaşanmaz. Oral alerji sendromu kısa süreli etkisi olan bir durumdur… Semptomlar kısa sürer ve müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçer.

Ciddi vakalarda nadir de olsa tıbbi destek gereklidir. Ağızda uyuşma hissi giderek artar ve boğaz bölgesinde kaşınma başlarsa hemen112 aranarak acil servise başvurulmalıdır. Çavdar otu alerjisi çapraz reaksiyon oluşturmadığı zaman ölümcül bir durum oluşturmaz.

Çapraz reaksiyonlar insanların farkında olmadan gerçekleşen reaksiyonlardır. Hızlı geliştiği için müdahale edilmesi zor olabilir. Bu nedenle alerjisi olan kişiler alerji testi yaptırarak hangi maddelere karşı alerjilerinin olduğunu öğrenmelidir.

Çavdar otu alerjisi reaksiyon oluşturmaya çok elverişlidir. Çimlerin yaygın bulunması, polen döllenmesi ve tozlaşması ile birlikte tohumlarının yeşermesi ve temasın daha sık olması nedeni ile ihtimal yüksektir.  Çavdar otu tohumları her yere yayılabilen hafif tohumlardır. Bu nedenle farklı iklimlere sahip alanlarda yetişebilir.

Çavdar Otu Alerjisi Belirtileri

Polen ve tozların alerjilerinin hepsinde belirtiler aynıdır. Alerjilerde değişen durumlar şikayetlerin şiddetidir. Şikâyet şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Hastanın yaşı, genel durumu, kronik hastalıkları, bağışıklık sisteminin yapısı ve genetik faktörleri semptom şiddetini etkiler.

Çavdar otu alerjisi belirtileri günlük hayatı olumsuz etkileyecek şiddette olabilir. Burun akıntısı ve zaman zaman tıkanıklık oluşması, hapşırma ve kuru öksürük, kızarık ve kaşıntılı gözler, boğaz gıcıklanması ve  kaşıntısı ve geniz akıntısının olmasıdır. Geniz akıntısı bir süre sonra boğaz tahrişine neden olabilir. Özelikle yutkunma sırasında büyük sorunlar olabilir.

Astım hastalarında polenler ve tozları çok tehlikelidir. Alveol ve ciğer kapasitesini düşürdüğü için solunum sıkıntılarına neden olur.  Astımı olan kişilerin akciğer kapasiteleri diğer insanlara göre daha düşüktür. Alveollerin polenlere tozlar ile dolması ciğer kapasitesini yarısından daha da düşüreceği için büyük sağlık sorunlarına neden olur.

Bu nedenle hırıltı solunum yaşanır. Çavdar otu alerjisi astım hastalarında çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir. İlerleyen ve erken müdahale edilmeyen vakalarda ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle alerji fark edildiğinde erken evrede hemen müdahale edilmelidir.

Çavdar Otu Alerjisinin Teşhisi Neden Önemlidir?

Alerji çok dikkatli ve ayrıntılı test edilmesi gereken bir hastalıktır. Moleküler alerji testi yaparak kesin tanı koymalıdır. Test sayesinde kişinin alerjisi olduğu tüm etkenler güvenilir bir şekilde tespit edilir.

Ciddi semptomlar gösteren kişiye alerji aşısı tedavisi uygulanır. Tedavi kısa sürede etkili çözüm oluşturur. İş ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler ve aktif bir insan haline getirir. Çavdar otu alerjisi günlük hayatınızı etkilememelidir.

Alerji aşısı dikkatli uygulanması gereken ancak yüksek riskli bir uygulama değildir. Alerji uzmanı tarafından donanımlı hastanede uygulandığı için korkmaya gerek yoktur. İşlem öncesinde kişinin hangi etkenlere karşı duyarlılık göstereceği ön görülür. Etkenler çok minik dozlarda cilde enjekte edilir. Vücut etken maddeye karşı duyarsızlaşır ve alışmaya başlar.

İlerleyen zamanlarda alerjik reaksiyona neden olmazlar. Diğer çimlere alerjisi olan kişilerin çavdar otuna da alerjisi gelişebilir. Bu nedenle böyle ekişiler daha hassas davranmalıdır.

Çavdar Otu Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024

Tedavi fiyatları sorgulanmadan hastane ve doktor tercihi yapılmamalıdır. Hastanenin tıbbi cihaz donanımına sahip olması gerekir. Aksi halde detaylı bir tedavinin uygulanması ve doğru teşhisin konulmasından bahsedilemez.

Tedavi fiyatları özel hastanelerde farklılık gösterir. Alerjik şikayetlerin şiddetine göre hastanede yatmak gerekebilir. Solunum yolu ödemi gibi ölüme neden olabilecek ciddi şikayetler hastane yatışı gerektirirken deri dökülmeleri durumlarında gerekli değildir.

Alerji durumunda ilaç tedavisi, alerji aşısı ve solunum desteği tedavisidir. Antihistaminik ilaçlar, pomatlar ve spreyler en sık kullanılan tedavi tekniğidir. Hafif şikayetlerde hastaları rahatlatmak için günde 1 ya da 2 doz bu ilaçlardan alınabilir.

Spreyler içeriklerine bakılarak kullanımına göre seçilmelidir. Bazı spreylerin içinde bulunan etken maddeler bağımlılık yapabilir. Özellikle buru açma spreyleri bağımlılık yapan ilaçlardır.  Bu nedenle bu ilaçları doktor önermediğinde kullanmamalısınız.

Alerji ilaçlarının sakinleştirici ve uyku yapma özelliği bulunur. Bu nedenle yaygın yan etki görülür. Bu nedenle gün içinde alınmaması ve kullanılması tavsiye edilir. Çavdar otu alerjisi olan kişilere reçete edilen ilaçlar doktor gözetiminde ve reçeteli olarak kullanılmalıdır.

Çavdar Otu Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.