Tiroid ultrasonu, soluk borusunun iki yanında yer alan tiroid bezlerinin incelenmesi ve görüntülenmesi için kullanılan bir yöntemdir.
Ultrasonun kullanım alanı gün geçtikçe daha fazla artarken çoğu iç organın rahatlıkla görüntülenmesini sağlıyor. Vücutta önemi oldukça fazla olan tiroid bezinde nodüller, yumrular ve guatr hastalığında kaynaklanan komplikasyonlar olabilir.
Tüm durumların değerlendirilmesi ve tanı konulabilmesi için tiroid ultrasonu tercih edilir. Bilgisayar ekranına düşen görüntüler izlenerek herhangi bir problem olup olmadığı değerlendiriliyor.
Ultrason çekimi herhangi bir girişimsel işlem olmayan yüzeysel olarak yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Vücudun her bölgesinde uygulanabilen ultrason tiroid bezinin de görüntülenmesi için uygulanıyor.
İşlem esnasında hastanın yatar pozisyonda olması gerekir ve hareket etmeden sabit kalması gerekir. Ultrason probunun cilt ile temas ederek görüntü elde edilmesi için boyun bölgesine özel bir jel sürülür.
Prob gezdirilerek tiroid bezi görüntülenir. Ses dalgaları ile elde edilen görüntü bilgisayardan izlenerek takip edilir. Görüntüler kaydedilerek uzman doktor tarafından incelenir.
Günümüzde ultrasonun en sık kullanıldığı kısımlardan biri de tiroid bezlerinin görüntülenmesi için yapılır. Standart tiroid ultrason ile yapılan görüntüleme için herhangi cerrahi ya da girişimsel bir işlem gerekmiyor. Tiroid ultrason hasta yatar pozisyonda iken çekilir.
Boyun bölgesine sürülen ultrason jeli üzerinde prob gezdirilir. Uzman doktor probu gezdirdikçe görüntüler bilgisayar ekranına düşer. Bu görüntüler üzerinden inceleme ve değerlendirmeler yapılır. Radyasyon içermeyen bir yöntem olduğundan dolayı gönül rahatlığıyla tercih edilir. Aynı zamanda diğer görüntüleme tekniklerine göre daha kolaydır.
Endokrin sistem bezlerinden olan tiroid bezi, insan vücudunda önemli görevleri üstelenen bezlerdendir. Tiroid bezinde meydana gelen hastalıklar teşhis ve tedavi edilmediği taktirde büyük sorunlara yol açar. Tiroid ultrason, erken tanı ve tedavi için en başarılı yöntemlerdendir.
Genellikle guatr hastalarında tiroid bezinin görüntülenmesi için kullanılır. Bununla birlikte iyi huylu ya da kötü huylu hastalıkların olup olmadığına da bakılır. Boyun ağrısı ve şişliği durumlarında da ultrason görüntüleme yöntemi kullanılabilir. Ultrason ile teşhis edilerek erken tanı konulabilir. Bu sayede pek çok hasta sağlığını tehdit etmeden tedaviye başlayabilir.
Günümüzde sıklıkla uygulanan tiroid ultrason oldukça kolay ve hızlı yapılan bir işlemdir. İnvaziv olarak yapılmadığından dolayı herhangi bir anestezik madde de uygulanmaz. Ortalama 15-20 dakika kadar sürer.
Görüntü alınacak olan bölge kapsamına ve hasta durumuna göre bu sürede değişiklikler meydana gelebilir. Hastanın kendini rahatsız etmeyeceği şekilde ultrason yapılır.
En güvenli ve başarılı yöntemler arasında yer aldığı için günümüzde gönül rahatlığı ile tercih edilir. Uzman doktor tarafından çekilen ultrason görüntüleri kaydedilerek detaylı bir şekilde incelenir ve herhangi bir problem olup olmadığına karar verilir.
Tiroid bezinin görüntülenmesi ve değerlendirilmesi için yapılan tiroid ultrason acı ve ağrı hissi yaşanmadan kısa sürede yapılan bir uygulamadır. Tiroid bezinde meydana gelen yumruların, nodüllerin, şişlik ve ağrıların teşhis edilmesi için yapılır.
Genellikle guatr hastalarında hastalığın tanısı için uygulanır. Aynı gün içinde çıkan sonuçlar uzman doktor tarafından incelenir. Diğer görüntüleme yöntemlerine oranla daha kısa sürede yapılan ve sonuçlanan bir uygulamadır. Hastalıkların erken tanısı için sıklıkla tercih edilen ultrason, hastaya herhangi bir zarar vermez.
Ultrason görüntüleme yöntemi vücudun hemen hemen her bölgesinde yapılabiliyor. Vücuttaki iç salgı bezleri arasında yer alan tiroid bezinin görüntülenmesinde kullanılan ultrason oldukça kolay yapılan bir işlemdir.
Tiroid ultrasonu yapılması için hastanın aç ya da tok karnı olması fark etmez. Hem aç hem de tok karnına rahatlıkla yapılabilen bir işlemdir. Hasta kendini işlem esnasında daha rahat hissetmek için tok karnına işleme gidebilir. Tüm yaş grubunda uygulanabilen ultrason yöntemi ile pek çok hasta erken tanı ile hayatına sağlıklı olarak devam ediyor.
Tiroid bezleri boyun bölgesinde soluk borusunun iki yanında yer alan iç salgı bezleridir. Tiroid ultrasonu ile bu bezler görüntülenerek incelemesi yapılır. Guatr hastalarının sıklıkla yaptırdığı bu yöntem hastanelerde endokrin bölümünde yapılan bir işlemdir.
Uzman doktor tarafından ilk muayene yapılarak hasta ilgili olan bölüme yönlendirilir. Hastada görülen rahatsızlıklar bildirilir ve ultrason ile daha detaylı bir şekilde görüntülenir. Erken tanı konulabilmesi için en sık tercih edilen yöntemlerdendir.
Günümüzde hemen hemen her sağlık kuruluşunda hizmete sunulan ultrason görüntüleme yöntemi pek çok organın görüntülenmesi için uygulanıyor.
Tiroid ultrasonu da hem özel hem de devlet hastanelerinde çekilebilen bir yöntemdir. Aynı zamanda özel görüntüleme merkezlerinde de ultrason ile tiroid bezlerinin görüntülenme işlemi yapılabilir. Hasta dilediği sağlık kuruluşunda rahatlıkla işlem yaptırabilir.
Ultrason görüntüleme yöntemi diğer görüntüleme yöntemlerine oranla daha uygun olan ve kolay yapılan bir işlemdir. Tiroid ultrasonu sıklıkla uygulanan ultrason görüntüleme yöntemleri arasında yer alıyor. Fiyatlar özel sağlık kuruluşlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
Ultrason incelemesi daha detaylı olan hastalarda fiyatlarda da artış meydana gelebilir. Genel olarak uygun fiyatlarda yapılan ultrason sayesinde her hasta rahatlıkla hizmet alabilir. Tiroid ultrasonu fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.